Ciąg Fibonacciego.

Permutacje. Kombinacje. Wariacje. Rozmieszczanie kul w urnach. Silnie i symbole Newtona. Przeliczanie zbiorów. Funkcje tworzące. Teoria grafów.
Fengson
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 96
Rejestracja: 4 lis 2010, o 15:23
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 7 razy

Ciąg Fibonacciego.

Post autor: Fengson »

Witam,
Jestem po wykładzie na którym był 'omówiony' ciąg Fibonacciego.
Mam takie zadania :

Zadanie 1.1. Gałezie dziela sie na stare i młode. Od kazdej starej po roku oddziela sie nowa młoda gałazka, a kazda młoda gałazka robi sie stara. Prosze pokazac, ze ilosc gałazek w drzewie spełnia równanie Fibonacciego.

Zadanie 1.2. Mozemy po schodach wchodzic po jednym stopniu lub (przeskakujac jeden) po dwa stopnie.
Prosze policzyc na ile sposobów mozemy wejsc na schody o n stopniach.

Proszę o jakieś wskazówki, nie mam pojęcia jak się do tego zabrać.
Pozdrawiam.
octahedron
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3568
Rejestracja: 7 mar 2011, o 22:16
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Pomógł: 910 razy

Ciąg Fibonacciego.

Post autor: octahedron »

\(\displaystyle{ 1.1}\)
Oznaczmy przez \(\displaystyle{ s,m,g}\) odpowiednio stare, młode oraz wszystkie gałęzie:
\(\displaystyle{ g_n=s_n+m_n\\
s_{n+1}=s_n+m_n\\
m_{n+1}=s_{n}\\
g_{n+1}=s_{n+1}+m_{n+1}=s_n+m_n+s_n=2s_n+m_n\\
g_{n+2}=2s_{n+1}+m_{n+1}=2(s_n+m_n)+s_n=3s_n+2m_n=(2s_n+m_n)+(s_n+m_n)=\\=g_{n+1}+g_{n}\\}\)
tometomek91
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2959
Rejestracja: 8 sie 2009, o 23:05
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 281 razy
Pomógł: 498 razy

Ciąg Fibonacciego.

Post autor: tometomek91 »

1.2 Załóżmy, że po schodach możemy wejść na \(\displaystyle{ P(n)}\) sposobów. Więc albo możemy wejść na pierwszy schodek i dalej na \(\displaystyle{ P(n-1)}\) sposobów lub od razu wskoczyć na dwa schodki i resztę przejść na \(\displaystyle{ P(n-2)}\) sposobów. Łącznie jest więc \(\displaystyle{ P(n)=P(n-1)+P(n-2)}\), zatem liczby te są liczbami Fibonacciego "przesuniętymi" o 2.
Fengson
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 96
Rejestracja: 4 lis 2010, o 15:23
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 7 razy

Ciąg Fibonacciego.

Post autor: Fengson »

1.1. - super, dziękuję!
1.2. - odpowiedzią jest więc P(n) = P(n-1) + P(n-2) ?
octahedron
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3568
Rejestracja: 7 mar 2011, o 22:16
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Pomógł: 910 razy

Ciąg Fibonacciego.

Post autor: octahedron »

Chodzi o to, że \(\displaystyle{ P(n)}\) jest liczbą Fibonacciego \(\displaystyle{ F_{n+1}}\)
ODPOWIEDZ