ile jest funkcji rosnących?

Permutacje. Kombinacje. Wariacje. Rozmieszczanie kul w urnach. Silnie i symbole Newtona. Przeliczanie zbiorów. Funkcje tworzące. Teoria grafów.
Awatar użytkownika
izaizaiza
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 208
Rejestracja: 26 wrz 2010, o 17:03
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 44 razy
Pomógł: 9 razy

ile jest funkcji rosnących?

Post autor: izaizaiza »

Dane są zbiory \(\displaystyle{ A=\left\{1, 2, 3 \right\}}\), \(\displaystyle{ B=\left\{ 5, 6, 7, 8, 9\right\}}\). Ile jest wszystkich funkcji rosnących ze zbioru \(\displaystyle{ A}\) w zbiór \(\displaystyle{ B}\)?

Czy da się to zrobić korzystając z jakiegoś wzoru z kombinatoryki? Wiem, że można wypisać te funkcje, bo nie jest ich dużo (10), ale interesuje mnie inny sposób.
abc666

ile jest funkcji rosnących?

Post autor: abc666 »

Jeśli wybierzemy \(\displaystyle{ 3}\) elementy ze zbioru \(\displaystyle{ B}\) to jednoznacznie wyznaczają one nam funkcję rosnącą \(\displaystyle{ A}\) w \(\displaystyle{ B}\). Jest ich więc
\(\displaystyle{ {5 \choose 3} =10}\)
Awatar użytkownika
izaizaiza
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 208
Rejestracja: 26 wrz 2010, o 17:03
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 44 razy
Pomógł: 9 razy

ile jest funkcji rosnących?

Post autor: izaizaiza »

Rzeczywiście. Dzięki za pomoc
ODPOWIEDZ