Sprawdzenie zadań
-
- Użytkownik
- Posty: 10
- Rejestracja: 15 paź 2011, o 16:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 1 raz
Sprawdzenie zadań
Witam czy mógłbym prosić o sprawdzenie zadań ?
1. \(\displaystyle{ \frac{n!(n+1)!}{(n-1)!(n+2)!}= \frac{n!(n+1)n(n-1)!}{(n-1)!(n+2)!}= \frac{n!(n+1)n}{(n+2)!}= \frac{n(n+1)(n+2)!(n+1)n}{(n+2)!}=(n(n+1)) ^{2}}\)
2. \(\displaystyle{ \frac{(n-1)!(n+2)!}{(n!) ^{2} }= \frac{(n-1)!(n+2)!}{n!n!}= \frac{(n-1)n!(n+2)!}{n!n!}= \frac{(n-1)(n+2)(n+1)n!}{n!}=(n-1)(n+2)(n+1)}\)
Z góry dziękuje za odpowiedź i ewentualne uwagi.
1. \(\displaystyle{ \frac{n!(n+1)!}{(n-1)!(n+2)!}= \frac{n!(n+1)n(n-1)!}{(n-1)!(n+2)!}= \frac{n!(n+1)n}{(n+2)!}= \frac{n(n+1)(n+2)!(n+1)n}{(n+2)!}=(n(n+1)) ^{2}}\)
2. \(\displaystyle{ \frac{(n-1)!(n+2)!}{(n!) ^{2} }= \frac{(n-1)!(n+2)!}{n!n!}= \frac{(n-1)n!(n+2)!}{n!n!}= \frac{(n-1)(n+2)(n+1)n!}{n!}=(n-1)(n+2)(n+1)}\)
Z góry dziękuje za odpowiedź i ewentualne uwagi.
-
- Użytkownik
- Posty: 548
- Rejestracja: 16 cze 2010, o 18:30
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 29 razy
- Pomógł: 96 razy
Sprawdzenie zadań
1/ (3) = (4) - to jest nieprawda, nie możesz sobie ot tak w liczniku dołożyć \(\displaystyle{ (n+2)!}\) znikąd. Tu raczej mianownik należałoby trochę rozpisać.
2/ Ten sam błąd w przejściu (2) = (3)
2/ Ten sam błąd w przejściu (2) = (3)
-
- Użytkownik
- Posty: 10
- Rejestracja: 15 paź 2011, o 16:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 1 raz
Sprawdzenie zadań
O ile dobrze rozumiem chodzi o to że
\(\displaystyle{ n! = n(n-1)(n-2)!}\)
a nie
\(\displaystyle{ n! = n(n+1)(n+2)!}\)
Ale teraz to się już konkretnie zgubiłem i nie wiem co z tym zrobić. Mógłby ktoś pokazać jak to powinno wyglądać ?
\(\displaystyle{ n! = n(n-1)(n-2)!}\)
a nie
\(\displaystyle{ n! = n(n+1)(n+2)!}\)
Ale teraz to się już konkretnie zgubiłem i nie wiem co z tym zrobić. Mógłby ktoś pokazać jak to powinno wyglądać ?
-
- Użytkownik
- Posty: 10
- Rejestracja: 15 paź 2011, o 16:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 1 raz
Sprawdzenie zadań
Czyli to powinno wyglądać tak ? Można to doprowadzić do jakiejś bardziej ludzkiej postaci ?
\(\displaystyle{ \frac{n!(n+1)!}{(n-1)!(n+2)!}= \frac{n!(n+1)!}{(n-1)n!(n+2)!} = \frac{n!(n+1)}{(n-1)n!(n+1)(n+2)} = \frac{1}{(n-1)(n+2)}}\)
\(\displaystyle{ \frac{n!(n+1)!}{(n-1)!(n+2)!}= \frac{n!(n+1)!}{(n-1)n!(n+2)!} = \frac{n!(n+1)}{(n-1)n!(n+1)(n+2)} = \frac{1}{(n-1)(n+2)}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 10
- Rejestracja: 15 paź 2011, o 16:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 1 raz
Sprawdzenie zadań
czyli \(\displaystyle{ (n-1)! \neq n!(n-1)}\) ??
Może podacie jakiś tytuł książki (najlepiej dobrze dostępnej na internecie) z rozwiązanymi zadaniami tego typu.
Może podacie jakiś tytuł książki (najlepiej dobrze dostępnej na internecie) z rozwiązanymi zadaniami tego typu.
-
- Użytkownik
- Posty: 548
- Rejestracja: 16 cze 2010, o 18:30
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 29 razy
- Pomógł: 96 razy
Sprawdzenie zadań
Oczywiście, że tak! Zgodnie z definicją możesz napisać tylko tak:Exorcysta pisze:czyli \(\displaystyle{ (n-1)! \neq n!(n-1)}\) ??
\(\displaystyle{ n! = (n-1)! \cdot n}\), dla \(\displaystyle{ n \ge 1}\). Podobnie:
\(\displaystyle{ (n+2)! = (n+2) \cdot (n+1) \cdot n!}\) itp.
-
- Użytkownik
- Posty: 10
- Rejestracja: 15 paź 2011, o 16:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 1 raz
Sprawdzenie zadań
Ach to może teraz
\(\displaystyle{ \frac{n!(n+1)!}{(n-1)!(n+2)!}= \frac{(n-1)!n(n+1)!}{(n-1)!(n+2)!}= \frac{n(n+1)!}{(n+2)!}= \frac{n(n+1)n!}{(n+2)(n+1)n!}= \frac{n}{n+2}}\)
A w drugim utchnąłem :/
\(\displaystyle{ \frac{(n-1)!(n+2)!}{(n!) ^{2} }= \frac{(n-1)!n!(n+1)(n+2)}{n!n!}= \frac{(n-1)!(n+1)(n+2)}{n!}= ?}\)
Nawet gdybym pomarzył tamto przez \(\displaystyle{ \frac{n}{n}}\) to wyjdzie mi jakiś taki brzydki wynik \(\displaystyle{ \frac{(n+1)(n+2)}{n}}\) No chyba że tak ma wyjść
\(\displaystyle{ \frac{n!(n+1)!}{(n-1)!(n+2)!}= \frac{(n-1)!n(n+1)!}{(n-1)!(n+2)!}= \frac{n(n+1)!}{(n+2)!}= \frac{n(n+1)n!}{(n+2)(n+1)n!}= \frac{n}{n+2}}\)
A w drugim utchnąłem :/
\(\displaystyle{ \frac{(n-1)!(n+2)!}{(n!) ^{2} }= \frac{(n-1)!n!(n+1)(n+2)}{n!n!}= \frac{(n-1)!(n+1)(n+2)}{n!}= ?}\)
Nawet gdybym pomarzył tamto przez \(\displaystyle{ \frac{n}{n}}\) to wyjdzie mi jakiś taki brzydki wynik \(\displaystyle{ \frac{(n+1)(n+2)}{n}}\) No chyba że tak ma wyjść