zadania z kombinatoryki

Permutacje. Kombinacje. Wariacje. Rozmieszczanie kul w urnach. Silnie i symbole Newtona. Przeliczanie zbiorów. Funkcje tworzące. Teoria grafów.
inka_pl
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 43
Rejestracja: 11 sty 2010, o 23:36
Płeć: Kobieta
Podziękował: 11 razy
Pomógł: 1 raz

zadania z kombinatoryki

Post autor: inka_pl »

Ile różnych wyrazów (mających sens lub niemających sensu) można ułożyć wykorzystując wszystkie litery wyrazu:

a) EUROPA b) AFRYKA c) ABRAKADABRA ?
kamil13151
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5018
Rejestracja: 28 wrz 2009, o 16:53
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 459 razy
Pomógł: 912 razy

zadania z kombinatoryki

Post autor: kamil13151 »

a) Nie ma dwóch takich samych liter, także \(\displaystyle{ P_6=6!}\).
b) \(\displaystyle{ P_{6 (2,1,1,1,1)}= \frac{6!}{2!}}\)
c) \(\displaystyle{ P_{11 (5,2,2,1,1)}= \frac{11!}{5! \cdot 2! \cdot 2!}}\)
inka_pl
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 43
Rejestracja: 11 sty 2010, o 23:36
Płeć: Kobieta
Podziękował: 11 razy
Pomógł: 1 raz

zadania z kombinatoryki

Post autor: inka_pl »

Dzięki
ODPOWIEDZ