Zad 1)Pan Tomasz ma 3 różne marynarki brązowe ,2 różne marynarki czarne, 5 par różnych czarnych spodni, 3 pary różnych spodni brązowych, 4 różne krawaty czerwone i 10 różnych krawatów żółtych. Oblicz na ile sposobów może on się ubrać
a) w jednej tonacji
Zad 2) Wśród 10 uczennic są bliźniaczki. Na ile sposobów można ustawić w szeregu dziewczynki w ten sposób, aby bliźniaczki stały obok siebie?
zadania z kombinatoryki
-
- Użytkownik
- Posty: 5018
- Rejestracja: 28 wrz 2009, o 16:53
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 459 razy
- Pomógł: 912 razy
zadania z kombinatoryki
1) Dla mnie jedna tonacja, to wszystko w jednym koloru, także krawaty odrzucamy. Na brązowo możemy się ubrać na \(\displaystyle{ 3 \cdot 3=9}\) sposobów, na czarno na \(\displaystyle{ 2 \cdot 5=10}\) sposobów, czyli w jednej tonacji możemy się ubrać na \(\displaystyle{ 19}\) sposobów, no chyba, że krawat dowolnie, ale nie znam się .
2) Bliźniaczki możemy ustawić na 18 sposobów (rozpisz to sobie), resztę na \(\displaystyle{ 8!}\), czyli wszystko na \(\displaystyle{ 18 \cdot 8!}\).
2) Bliźniaczki możemy ustawić na 18 sposobów (rozpisz to sobie), resztę na \(\displaystyle{ 8!}\), czyli wszystko na \(\displaystyle{ 18 \cdot 8!}\).