Ilu zawodników brało udział w turnieju szachowym, jeśli rozegrano 45 partii i każdy grał z każdym dokładnie raz?
Moja odpowiedź to 45, czy poprawnie?
Trzech panów i cztery panie mają usiąść w jednym rzędzie. Iloma sposobami mogą usiąść, by panowie nie siedzieli obok panów i panie obok pań?
Rozkład powinien być taki: K,M,K,M,K,M,K,ale jak mam obliczyć ilość sposobów?
10 chlopcow i 10 dziewczat siedzi przy okragłym stole. Wyznacz prawdopodobieństwo, że koło siebie nie siedzą osoby tej samej plci.
Tutaj juz mam problem
Proszę o pomoc, wskazówski
Zadania z kominatoryki
-
- Użytkownik
- Posty: 5018
- Rejestracja: 28 wrz 2009, o 16:53
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 459 razy
- Pomógł: 912 razy
Zadania z kominatoryki
1) \(\displaystyle{ {x \choose 2} =45}\)
Twoja odpowiedź nie jest poprawna.
2) Kobiety możemy ustawić na \(\displaystyle{ 4!}\) sposobów, a panów na \(\displaystyle{ 3!}\), także kobiety i panie możemy ustawić na \(\displaystyle{ 4! \cdot 3!}\).
3) Masz odpowiedź?
Twoja odpowiedź nie jest poprawna.
2) Kobiety możemy ustawić na \(\displaystyle{ 4!}\) sposobów, a panów na \(\displaystyle{ 3!}\), także kobiety i panie możemy ustawić na \(\displaystyle{ 4! \cdot 3!}\).
3) Masz odpowiedź?
-
- Użytkownik
- Posty: 56
- Rejestracja: 6 sty 2011, o 22:49
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 1 raz
Zadania z kominatoryki
1) No tak zapomnialem, ze w jednej partii grają dwie osoby, wynikiem będzie 19 zawodników
a zadanie 3?
a zadanie 3?
-
- Użytkownik
- Posty: 5018
- Rejestracja: 28 wrz 2009, o 16:53
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 459 razy
- Pomógł: 912 razy
Zadania z kominatoryki
Co do 3) to zauważ, że chłopcy i dziewczęta muszą siedzieć naprzemiennie.
Moja odpowiedź, choć jej pewny nie jestem, także jak masz odpowiedź to podaj.
\(\displaystyle{ \frac{2 \cdot 10! \cdot 10!}{20!}}\)
Moja odpowiedź, choć jej pewny nie jestem, także jak masz odpowiedź to podaj.
\(\displaystyle{ \frac{2 \cdot 10! \cdot 10!}{20!}}\)