Ile jest wszystkich relacji równoważności na zbiorze k-elementowym?
Wg mnie: \(\displaystyle{ 2^{ k^{2} }}\)
Czy taka odp. jest prawidłowa?
Z góry dziękuję za odp.
Ile jest relacji równoważności na zbiorze k-elementowym?
-
- Użytkownik
- Posty: 9833
- Rejestracja: 18 gru 2007, o 03:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 90 razy
- Pomógł: 2632 razy
Ile jest relacji równoważności na zbiorze k-elementowym?
Twoja odpowiedź nie zgadza się już dla \(\displaystyle{ k=1}\), bo na zbiorze jednoelementowym można określić tylko jedną relację równoważności.
Wskazówka: liczby Stirlinga drugiego rodzaju.
Q.
Wskazówka: liczby Stirlinga drugiego rodzaju.
Q.
-
- Użytkownik
- Posty: 47
- Rejestracja: 26 sty 2010, o 16:15
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Fordon
- Podziękował: 11 razy
Ile jest relacji równoważności na zbiorze k-elementowym?
Teraz myślę, że powinno być dobrze?
\(\displaystyle{ s(n,k) = k!{n \choose k} ; n\ge k}\)
\(\displaystyle{ s(n,k) = k!{n \choose k} ; n\ge k}\)
Ostatnio zmieniony 9 paź 2011, o 13:13 przez vlad775, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 9833
- Rejestracja: 18 gru 2007, o 03:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 90 razy
- Pomógł: 2632 razy
Ile jest relacji równoważności na zbiorze k-elementowym?
Nie, nie jest dobrze - czym na przykład niby miałoby być \(\displaystyle{ n}\)?
Proponuję, żebyś nie strzelał, tylko spróbował podawać jakieś uzasadnienia.
Q.
Proponuję, żebyś nie strzelał, tylko spróbował podawać jakieś uzasadnienia.
Q.
-
- Użytkownik
- Posty: 47
- Rejestracja: 26 sty 2010, o 16:15
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Fordon
- Podziękował: 11 razy
Ile jest relacji równoważności na zbiorze k-elementowym?
nie strzelam, z notatek, które posiadam tak wywnioskowałem. Skoro nie to: to pozostaje jedna możliwość: \(\displaystyle{ k! = k(k+1)(k+2)(k+3)...(k+(n-1))}\) czyli dla k=1 mamy 1 relacje, dla k=2 mamy 2 relacje, dla k=3 mamy 6 relacji itd czyli wykorzystanie silni
Jeśli to nie to, to nie mam pomysłu i moglbys podac wzor
Jeśli to nie to, to nie mam pomysłu i moglbys podac wzor