Witam.
Mam takie zadanie, problem.
Są 3 zbiory liczb. Ile jest kombinacji ich ułożenia gdy z każdego zbioru muszę wybrać jedną liczbę (mogą się powtarzać, czyli 1 1 1 też)?
\(\displaystyle{ A=\{
1,
2,
3,
4,
5\}}\)
\(\displaystyle{ B=\{
1,
2,
3,
4,5
\}}\)
\(\displaystyle{ C=\{
1,
2,
3,
4,
5\}}\)
Ilość możliwych kombinacji
Ilość możliwych kombinacji
Ostatnio zmieniony 8 paź 2011, o 13:50 przez Anonymous, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
-
- Użytkownik
- Posty: 548
- Rejestracja: 16 cze 2010, o 18:30
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 29 razy
- Pomógł: 96 razy
Ilość możliwych kombinacji
Tyle ile 3-elementowych kombinacji z powtórzeniami zbioru 5-elementowego, czyli:
\(\displaystyle{ {3+5-1 \choose 3} = {7 \choose 3} = 35}\)
\(\displaystyle{ {3+5-1 \choose 3} = {7 \choose 3} = 35}\)
Ilość możliwych kombinacji
Napewno więcej, może źle napisałem o co mi chodzi..
Ale np samych kombinacji z 1 jako liczbą losowaną zawsze jako pierwszą jest 25 ...
Nie będzie to tak? :
\(\displaystyle{ 5^3=125}\)
Ale np samych kombinacji z 1 jako liczbą losowaną zawsze jako pierwszą jest 25 ...
Nie będzie to tak? :
\(\displaystyle{ 5^3=125}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 548
- Rejestracja: 16 cze 2010, o 18:30
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 29 razy
- Pomógł: 96 razy
Ilość możliwych kombinacji
W takim razie nieściśle się wyraziłeś. W kombinacjach kolejność nie ma znaczenia, a w wariacjach z powtórzeniami ma znaczenie. Czyli w tym co ja Ci policzyłem ciąg 1, 1, 2 jest tym samym co 1, 2, 1 i 2, 1, 1. I wtedy kombinacji jest 35. Natomiast jeśli kolejność ma znaczenie to możliwości jest oczywiście 125.