Ile jest haseł komputerowych

Permutacje. Kombinacje. Wariacje. Rozmieszczanie kul w urnach. Silnie i symbole Newtona. Przeliczanie zbiorów. Funkcje tworzące. Teoria grafów.
Awatar użytkownika
saltcushy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 43
Rejestracja: 10 paź 2010, o 22:34
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: pln

Ile jest haseł komputerowych

Post autor: saltcushy »

Ile jest możliwych do utworzenia haseł komputerowych spełniających następujące warunki: skłąda się z 6 lub 7 znaków, zawiera jedną cyfre, a pozostałe znaki są literami

\(\displaystyle{ 10^{1} \cdot 26^{6}}\)
takie jest rozwiązanie?
Awatar użytkownika
Mistrz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 637
Rejestracja: 10 sie 2009, o 09:56
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz / Warszawa
Podziękował: 19 razy
Pomógł: 135 razy

Ile jest haseł komputerowych

Post autor: Mistrz »

Nie. Raczej \(\displaystyle{ 10 \cdot 26^6 \cdot 7 + 10\cdot 26^5 \cdot 6}\) przy założeniu, że mamy 26 różnych liter.
Awatar użytkownika
saltcushy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 43
Rejestracja: 10 paź 2010, o 22:34
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: pln

Ile jest haseł komputerowych

Post autor: saltcushy »

Nie rozumie czemu dałeś \(\displaystyle{ *7 i 6* czy 26; 26; 26; 26; 26; 26*10= 26^{6} \cdot 10 ^{1} ?}\)
Mam rozumieć że lub/dla znaczy"+"?
i znacz"*"?
ODPOWIEDZ