W pojemniku znajduje się 15 długopisów, w tym 6 zielonych. Losujemy trzy znich. Na ile sposobów można wylosować:
A) Dokładnie jeden zielony?
B) Co najmniej jeden zielony?
Rozwiązanie mam:
A) \(\displaystyle{ {6 \choose 1} \cdot {9 \choose 2} = 6 \cdot \frac{7! \cdot 8 \cdot 9}{7! \cdot 1 \cdot 2} = 216}\)
B) \(\displaystyle{ {15 \choose 3} - {9 \choose 3} = \frac{15!}{3!12!} - \frac{9!}{3!6!} = 371}\)
Chodzi mi jednak o to, aby ktoś wytłumaczył, dlaczego w jednym przypadku się mnoży, a w drugim odejmuje
Z góry dziękuję za pomoc.
Losowanie długopisów (symbol Newtona)
- dobrusia8e
- Użytkownik
- Posty: 11
- Rejestracja: 24 lut 2011, o 17:45
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 2 razy
Losowanie długopisów (symbol Newtona)
Ostatnio zmieniony 6 paź 2011, o 18:16 przez dobrusia8e, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 23496
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
Losowanie długopisów (symbol Newtona)
Losujemy trzy.
1) jeden zielony i dwa inne.
2) od wszystkich możliwości odjąć te gdzie wszystkie trzy nie są zielone.
To można inaczej :
jeden zielony lub dwa zielone lub trzy zielone.
1) jeden zielony i dwa inne.
2) od wszystkich możliwości odjąć te gdzie wszystkie trzy nie są zielone.
To można inaczej :
jeden zielony lub dwa zielone lub trzy zielone.
- dobrusia8e
- Użytkownik
- Posty: 11
- Rejestracja: 24 lut 2011, o 17:45
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 2 razy
Losowanie długopisów (symbol Newtona)
Próbowałam z mnożeniem takich trzech możliwości i wychodzi wtedy 1800, więc to chyba nie to. Z dodaniem takich możliwości to 41. Więc nie bardzo wiem jak to może wyjść w taki spoosób...piasek101 pisze: To można inaczej :
jeden zielony lub dwa zielone lub trzy zielone.
-
- Użytkownik
- Posty: 23496
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
Losowanie długopisów (symbol Newtona)
Jak nie wyjdzie jak wyjdzie :
\(\displaystyle{ {6 \choose 1} \cdot {9 \choose 2} +{6 \choose 2} \cdot {9 \choose 1}+{6 \choose 3} \cdot {9 \choose 0}=371}\)
\(\displaystyle{ {6 \choose 1} \cdot {9 \choose 2} +{6 \choose 2} \cdot {9 \choose 1}+{6 \choose 3} \cdot {9 \choose 0}=371}\)
- dobrusia8e
- Użytkownik
- Posty: 11
- Rejestracja: 24 lut 2011, o 17:45
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 2 razy