dwumian Newtona

Permutacje. Kombinacje. Wariacje. Rozmieszczanie kul w urnach. Silnie i symbole Newtona. Przeliczanie zbiorów. Funkcje tworzące. Teoria grafów.
agn
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 105
Rejestracja: 3 lis 2010, o 19:42
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: gdansk
Podziękował: 31 razy

dwumian Newtona

Post autor: agn »

\(\displaystyle{ \frac{\left[(n+1)! \right] ^{2} \cdot 5 ^{n+1} \cdot (2n)!} {(2n+2)! \cdot (n!) ^{2} \cdot 5 ^{n} }}\)

dlaczego to sie równa:

\(\displaystyle{ \frac{(n+1) ^{2} \cdot 5 }{(2n+1) \cdot (2n+2)}}\)

rozpisalby to ktos?
Ostatnio zmieniony 4 paź 2011, o 10:28 przez lukasz1804, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Temat umieszczony w złym dziale.
lukasz1804
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4438
Rejestracja: 17 kwie 2007, o 13:44
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 1313 razy

dwumian Newtona

Post autor: lukasz1804 »

\(\displaystyle{ \frac{\left[(n+1)! \right] ^{2} \cdot 5 ^{n+1} \cdot (2n)!} {(2n+2)! \cdot (n!) ^{2} \cdot 5 ^{n} }=\frac{[n!(n+1)]^2\cdot 5\cdot 5^n\cdot(2n)!}{[(2n)!(2n+1)(2n+2)]\cdot (n!)^2\cdot 5^n}=\frac{(n+1)^2\cdot 5}{(2n+1)(2n+2)}}\)

Można by to wyrażenie jeszcze uprościć, wyłączając z wyrażenia \(\displaystyle{ 2n+2}\) w mianowniku \(\displaystyle{ 2}\) poza nawias.
ODPOWIEDZ