Kilka problemów z matematyki dyskretnej
-
- Użytkownik
- Posty: 20
- Rejestracja: 21 paź 2009, o 17:14
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Nisko
- Podziękował: 4 razy
Kilka problemów z matematyki dyskretnej
Witam,
Już kiedyś szukałem pomocy przy pewnych zadaniach i pamiętam, że bardzo mi pomogliście. Teraz znowu mam problem i liczę na Waszą pomoc
Nie oczekuję rozwiązań zadań podanych na tacy, bo przecież nie o to chodzi. Proszę o nakierowanie mnie na właściwy tok rozumowania i pomoc w prawidłowym rozwiązaniu zadań.
Zad.1.
Znajdź wszystkie liczby naturalne z przedziału [1;400] które są podzielne dokładnie przez jedną z liczb: 3, 5, 11.
Zad.2.
Ile można utworzyć haseł komuterowych składających się z 6 lub 7 znaków zawierających jedną cyfrę, a reszta to litery.
Dziękuję
Już kiedyś szukałem pomocy przy pewnych zadaniach i pamiętam, że bardzo mi pomogliście. Teraz znowu mam problem i liczę na Waszą pomoc
Nie oczekuję rozwiązań zadań podanych na tacy, bo przecież nie o to chodzi. Proszę o nakierowanie mnie na właściwy tok rozumowania i pomoc w prawidłowym rozwiązaniu zadań.
Zad.1.
Znajdź wszystkie liczby naturalne z przedziału [1;400] które są podzielne dokładnie przez jedną z liczb: 3, 5, 11.
Zad.2.
Ile można utworzyć haseł komuterowych składających się z 6 lub 7 znaków zawierających jedną cyfrę, a reszta to litery.
Dziękuję
Kilka problemów z matematyki dyskretnej
Zad 2 najpierw.
6 znakow potrzebujemy. Z ilu cyferek i literek mozemy skorzystac?
6 znakow potrzebujemy. Z ilu cyferek i literek mozemy skorzystac?
-
- Użytkownik
- Posty: 20
- Rejestracja: 21 paź 2009, o 17:14
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Nisko
- Podziękował: 4 razy
Kilka problemów z matematyki dyskretnej
24 liter i 10 cyfr
hasło 6 znaków, czyli \(\displaystyle{ 10 \cdot 24 \cdot 24 \cdot 24 \cdot 24 \cdot 24=10 \cdot 24^{5}}\)
Dobrze?
hasło 6 znaków, czyli \(\displaystyle{ 10 \cdot 24 \cdot 24 \cdot 24 \cdot 24 \cdot 24=10 \cdot 24^{5}}\)
Dobrze?
Ostatnio zmieniony 26 wrz 2011, o 16:57 przez Crizz, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości. Symbol mnożenia to '\cdot'.
Powód: Poprawa wiadomości. Symbol mnożenia to '\cdot'.
Kilka problemów z matematyki dyskretnej
zmienmy troszke tresc:
Takich kombinacji bedzie 10 idąc Twoim tokiem myslenia tak?Ile można utworzyć haseł komuterowych składających się z 2 znaków zawierających jedną cyfrę i litere a?
-
- Użytkownik
- Posty: 20
- Rejestracja: 21 paź 2009, o 17:14
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Nisko
- Podziękował: 4 razy
Kilka problemów z matematyki dyskretnej
Może, a nawet jest. Wypisałem 9a.
Aaaaa chyba już wiem o co chodzi, chodzi o to że kodem może być 9a a także a9 ? Wtedy faktycznie będzie ich 20.
Aaaaa chyba już wiem o co chodzi, chodzi o to że kodem może być 9a a także a9 ? Wtedy faktycznie będzie ich 20.
-
- Użytkownik
- Posty: 20
- Rejestracja: 21 paź 2009, o 17:14
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Nisko
- Podziękował: 4 razy
Kilka problemów z matematyki dyskretnej
Tutaj mam problem, wydaje mi się, że to rozwiązanie co podałem wcześniej jest prawidłowe.
Kilka problemów z matematyki dyskretnej
to na innym przyladzie (uproszczonym)Ci pokazalem, ze jednak w tym rozwiazaniu jest blad...
-
- Użytkownik
- Posty: 20
- Rejestracja: 21 paź 2009, o 17:14
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Nisko
- Podziękował: 4 razy
Kilka problemów z matematyki dyskretnej
Proszę o wytłumaczenie, nie moge sobie z tym poradzić..
-- 27 wrz 2011, o 12:15 --
Na innym forum dostałem odpowiedź, że moje rozwizanie jest poprawne... już sam nie wiem.-- 28 wrz 2011, o 12:24 --Nikt nie potrafi pomóc ?
-- 27 wrz 2011, o 12:15 --
Na innym forum dostałem odpowiedź, że moje rozwizanie jest poprawne... już sam nie wiem.-- 28 wrz 2011, o 12:24 --Nikt nie potrafi pomóc ?