Na ile sposobów można ...
-
- Użytkownik
- Posty: 5018
- Rejestracja: 28 wrz 2009, o 16:53
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 459 razy
- Pomógł: 912 razy
Na ile sposobów można ...
1) W herbacie możesz wybrać jeden z dwunastu gatunków herbaty. Do herbaty możesz dodać cukier lub mleko. Ilu różnych wyborów możesz dokonać. (Dziwi mnie odpowiedź: 48, dlaczego?)
2) Do ośrodka treningowego przyjechało dziesięciu sportowców: ośmiu brydżystów i dwóch szachistów. W ośrodku jest wolnych 12 jednoosobowych pokojów: 9 pokojów na parterze i 3 pokoje na pierwszym piętrze.
a) Na ile sposobów można przydzielić sportowcom pokoje tak, aby wszyscy szachiści mieszkali na pierwszym piętrze?
b) Na ile sposobów można rozlokować sportowców w pokojach tak, aby szachiści nie mieszkali na tym samym piętrze co brydżyści?
Proszę o pomoc, wyniki mi się nie zgadzają.
2) Do ośrodka treningowego przyjechało dziesięciu sportowców: ośmiu brydżystów i dwóch szachistów. W ośrodku jest wolnych 12 jednoosobowych pokojów: 9 pokojów na parterze i 3 pokoje na pierwszym piętrze.
a) Na ile sposobów można przydzielić sportowcom pokoje tak, aby wszyscy szachiści mieszkali na pierwszym piętrze?
b) Na ile sposobów można rozlokować sportowców w pokojach tak, aby szachiści nie mieszkali na tym samym piętrze co brydżyści?
Proszę o pomoc, wyniki mi się nie zgadzają.
Ostatnio zmieniony 25 wrz 2011, o 10:55 przez kamil13151, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 5974
- Rejestracja: 28 lut 2010, o 19:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Toruń
- Podziękował: 15 razy
- Pomógł: 1251 razy
Na ile sposobów można ...
1 - wydaje mi się, że chodzi o to, że wybieramy herbatę na 12 sposobów i dodatek na 4 sposoby (nic, cukier, mleko, mleko+cukier)
-
- Użytkownik
- Posty: 5018
- Rejestracja: 28 wrz 2009, o 16:53
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 459 razy
- Pomógł: 912 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 5018
- Rejestracja: 28 wrz 2009, o 16:53
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 459 razy
- Pomógł: 912 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 4618
- Rejestracja: 8 lis 2009, o 10:22
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Racibórz
- Pomógł: 866 razy
Na ile sposobów można ...
Wskazówka:
a) Umieszczamy dwóch szachistów na I piętrze (trzy pokoje do dyspozycji) a brydżystów w dowolnych pokojach z pozostałych dziesięciu (także tym jednym wolnym na I piętrze)
b) Szachiści na I piętrze (dwa pokoje z trzech), a brydżyści na parterze (osiem pokojów z dziewięciu)
Są to wariacje bez powtórzeń, bo zarówno pokoje jak i sportowcy są rozróżnialni.
a) Umieszczamy dwóch szachistów na I piętrze (trzy pokoje do dyspozycji) a brydżystów w dowolnych pokojach z pozostałych dziesięciu (także tym jednym wolnym na I piętrze)
b) Szachiści na I piętrze (dwa pokoje z trzech), a brydżyści na parterze (osiem pokojów z dziewięciu)
Są to wariacje bez powtórzeń, bo zarówno pokoje jak i sportowcy są rozróżnialni.
-
- Użytkownik
- Posty: 5018
- Rejestracja: 28 wrz 2009, o 16:53
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 459 razy
- Pomógł: 912 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 4618
- Rejestracja: 8 lis 2009, o 10:22
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Racibórz
- Pomógł: 866 razy
Na ile sposobów można ...
Co rozumiesz przez "inny sposób"?
Można liczyć jako iloczyny dla "kolejnych wyborów"
Np. dla a) \(\displaystyle{ 3 \cdot 2}\) możliwości wyboru pokoju dla szachistów pomnożyć przez \(\displaystyle{ 10 \cdot 9 \cdot ... \cdot 3}\) możliwości wyboru pokoju dla brydżystów, ale to jest praktycznie taki sam sposób.
Można liczyć jako iloczyny dla "kolejnych wyborów"
Np. dla a) \(\displaystyle{ 3 \cdot 2}\) możliwości wyboru pokoju dla szachistów pomnożyć przez \(\displaystyle{ 10 \cdot 9 \cdot ... \cdot 3}\) możliwości wyboru pokoju dla brydżystów, ale to jest praktycznie taki sam sposób.