5 kul w 6 szufladach.

Permutacje. Kombinacje. Wariacje. Rozmieszczanie kul w urnach. Silnie i symbole Newtona. Przeliczanie zbiorów. Funkcje tworzące. Teoria grafów.
Sivy83
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 14 paź 2010, o 17:50
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Czestochowa

5 kul w 6 szufladach.

Post autor: Sivy83 »

Niestety nie wiem jak rozwiązać to zadanie ... nie rozróżniam czy jest to kombinacja , wariacja czy permutacja. Prosiłbym o pomoc

Na ile sposobów można rozmieścić 5 kul w 6 różnych szufladach.

-- 22 wrz 2011, o 21:49 --

Nie wiem czy dobrze myślę ale czy to jest wariacja z powtórzeniami ?

n=6
k=5
\(\displaystyle{ W_{6}^{5}= 6^{5} =7776 ?}\)

Taka będzie odpowiedź ?
irena_1
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 496
Rejestracja: 24 sie 2010, o 09:25
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska
Pomógł: 122 razy

5 kul w 6 szufladach.

Post autor: irena_1 »

Jeśli kule są różne, to tak
Lbubsazob
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4672
Rejestracja: 17 maja 2009, o 13:40
Płeć: Kobieta
Podziękował: 124 razy
Pomógł: 978 razy

5 kul w 6 szufladach.

Post autor: Lbubsazob »

Tylko że w zadaniu nie jest nic powiedziane, że kule nie mogą się powtarzać, więc bym stawiała raczej na wariacje z powtórzeniami.
ODPOWIEDZ