indukcja, wykres jak to ugryź

Permutacje. Kombinacje. Wariacje. Rozmieszczanie kul w urnach. Silnie i symbole Newtona. Przeliczanie zbiorów. Funkcje tworzące. Teoria grafów.
kiprom
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9
Rejestracja: 10 mar 2011, o 20:39
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków

indukcja, wykres jak to ugryź

Post autor: kiprom »

witam. mam takie zadanka z matematyki dyskretnej ale nie wiem jak to zrobić
a) jak można szybkim sposobem rozpisać \(\displaystyle{ 11^{5}}\) (chodzi o działanie ale nie rozpisywane po kolei ani z dwumianu newtona)
b) \(\displaystyle{ {n \choose 2} + {n+3 \choose 1}=6}\) jak to rozwiązać?? proszę też o wytłumaczenie
c) narysować wykres funkcji \(\displaystyle{ 3e^{-2x} - 8e^{-6x}}\)
d) oraz jak wykonać działanie \(\displaystyle{ n^{5}−n=5p}\) (z indukcji matematycznej)

dla mnie jest to czarna magia :/

z góry dziękuje za pomoc
Awatar użytkownika
Erurikku
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 261
Rejestracja: 1 lip 2011, o 20:46
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 46 razy

indukcja, wykres jak to ugryź

Post autor: Erurikku »

Podpunkt b.
\(\displaystyle{ \frac{n!}{2 \cdot (n-2)!} + \frac{(n+3)!}{(n+2)!} =6 \\
\frac{n(n-1)}{2} + n+3=6}\)

To już łatwo wyliczyć.

Co do wyjaśnienia:
page.php?p=kompendium-elementy-kombinatoryki
Proponuję zapoznać się z umieszczoną tam definicją silni oraz symbolu Newtona.
ODPOWIEDZ