kule i szuflady

Permutacje. Kombinacje. Wariacje. Rozmieszczanie kul w urnach. Silnie i symbole Newtona. Przeliczanie zbiorów. Funkcje tworzące. Teoria grafów.
tomaso-93
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 36
Rejestracja: 2 wrz 2010, o 21:06
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 3 razy

kule i szuflady

Post autor: tomaso-93 »

jakbyście obliczyli takie zadanie: Mamy 6 różnokolorowych kul i 5 ponumerowanych szuflad. na ile sposobów można porozkładać kule w szufladach, aby żadna szuflada nie pozostała pusta? Jak byście to rozwiązali, czy zgadzacie się z odpowiedzią \(\displaystyle{ P _{5} \cdot 6}\)
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9833
Rejestracja: 18 gru 2007, o 03:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 90 razy
Pomógł: 2632 razy

kule i szuflady

Post autor: »

\(\displaystyle{ 5\cdot {6 \choose 2} \cdot 4!}\)
Najpierw wybieramy szufladę w której będą dwie kule, potem wybieramy dwie kule do tej szuflady, a pozostałe cztery kule wkładamy do pozostałych czterech szuflad.

Q.
ODPOWIEDZ