Ustawienie książek na dwóch półkach
Ustawienie książek na dwóch półkach
Na ile sposobów możemy ustawić 6 książek na dwóch polkach, jeżeli każda książka może stać na dowolnej polce, a na każdej półce książki mogą stać w dowolnej kolejności.
Moim zdaniem rozwiązanie powinno być postaci \(\displaystyle{ 2^{6}}\), jednak sugerowane rozwiązanie w książce się z tym nie pokrywa. Gdzie popełniam błąd ?
Moim zdaniem rozwiązanie powinno być postaci \(\displaystyle{ 2^{6}}\), jednak sugerowane rozwiązanie w książce się z tym nie pokrywa. Gdzie popełniam błąd ?
Ustawienie książek na dwóch półkach
Mhm, masz racje. To będzie \(\displaystyle{ 6!}\), jednak w książce jest: \(\displaystyle{ 6! \cdot 2^{5}}\), a nie tak jak myślę, że powinno być:\(\displaystyle{ 6! \cdot 2^{6}}\). Co tym razem mi umknęło ?
Ostatnio zmieniony 19 wrz 2011, o 00:29 przez Lbubsazob, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości. Całe wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach[latex] [/latex] . Symbol mnożenia to \cdot.
Powód: Poprawa wiadomości. Całe wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach
- Mefistocattus
- Użytkownik
- Posty: 47
- Rejestracja: 18 wrz 2011, o 12:21
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: PL
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 5 razy
Ustawienie książek na dwóch półkach
Hmm... Mnie wychodzi \(\displaystyle{ 7!}\) :/
Pierwszy sposób:
Jedną książkę można położyć na jednej lub drugiej półce - dwa sposoby.
Drugą książkę można położyć na osobnej półce lub tej samej: przed lub po pierwszej książce - to trzy sposoby.
Trzecią książkę można położyć przed pierwszą książką, przed drugą książką, na końcu pierwszej półki lub na końcu drugiej - to cztery sposoby.
itd.
Szóstą książkę można położyć przed pierwszą, drugą, trzecią, czwartą, piątą, na końcu pierwszej półki lub na końcu drugiej - to siedem sposobów.
Podsumowując:
\(\displaystyle{ 2 \cdot 3 \cdot 4 \cdot 5 \cdot 6 \cdot 7 = 7!}\)
Drugi sposób:
Przyjmijmy, że mamy nie dwie półki, lecz jedną, przedzieloną jaką przekładką. Wtedy mamy siedem elementów, które możemy układać w dowolnej kolejności. Ostatecznie również mamy \(\displaystyle{ 7!}\).
Ale to przy założeniu, że jedna półka może zostać pusta.
Jeśli nie - trzeba odjąć liczbę możliwości "jednopółkowych", tj.
\(\displaystyle{ 7! - 2 \cdot 6! = 7 \cdot 6! - 2 \cdot 6! = 5 \cdot 6!}\) - jeszcze inny wynik.
Ktoś znajdzie błąd?
Pierwszy sposób:
Jedną książkę można położyć na jednej lub drugiej półce - dwa sposoby.
Drugą książkę można położyć na osobnej półce lub tej samej: przed lub po pierwszej książce - to trzy sposoby.
Trzecią książkę można położyć przed pierwszą książką, przed drugą książką, na końcu pierwszej półki lub na końcu drugiej - to cztery sposoby.
itd.
Szóstą książkę można położyć przed pierwszą, drugą, trzecią, czwartą, piątą, na końcu pierwszej półki lub na końcu drugiej - to siedem sposobów.
Podsumowując:
\(\displaystyle{ 2 \cdot 3 \cdot 4 \cdot 5 \cdot 6 \cdot 7 = 7!}\)
Drugi sposób:
Przyjmijmy, że mamy nie dwie półki, lecz jedną, przedzieloną jaką przekładką. Wtedy mamy siedem elementów, które możemy układać w dowolnej kolejności. Ostatecznie również mamy \(\displaystyle{ 7!}\).
Ale to przy założeniu, że jedna półka może zostać pusta.
Jeśli nie - trzeba odjąć liczbę możliwości "jednopółkowych", tj.
\(\displaystyle{ 7! - 2 \cdot 6! = 7 \cdot 6! - 2 \cdot 6! = 5 \cdot 6!}\) - jeszcze inny wynik.
Ktoś znajdzie błąd?
- Kacperdev
- Użytkownik
- Posty: 3260
- Rejestracja: 23 mar 2010, o 19:19
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 17 razy
- Pomógł: 686 razy
Ustawienie książek na dwóch półkach
Szczerze to zbiłes mnie z tropu. Myślałem nad zupelnie innym rozwiazaniem. Własnie.... stawiam na \(\displaystyle{ 7!}\)
Co prawda inaczej tłumaczyłem rozwiazanie \(\displaystyle{ 7!}\) ale tak samo uważam.
Co prawda inaczej tłumaczyłem rozwiazanie \(\displaystyle{ 7!}\) ale tak samo uważam.
Ustawienie książek na dwóch półkach
No to mamy kilka różnych odpowiedzi i każda ma sens oO. Z tym, że w odpowiedziach w książce jest \(\displaystyle{ 6! \cdot 2^{5}}\)
Miło by było gdyby ktoś to zweryfikował.
Miło by było gdyby ktoś to zweryfikował.
Ostatnio zmieniony 19 wrz 2011, o 00:30 przez Lbubsazob, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Znak mnożenia to \cdot.
Powód: Znak mnożenia to \cdot.
-
- Użytkownik
- Posty: 47
- Rejestracja: 19 sty 2011, o 08:15
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
Ustawienie książek na dwóch półkach
Zobaczmy w jakich ilościach mogą stać książki na pierwszej i drugiej półce:
6 + 0
5 + 1
4 + 2
3 + 3
2 + 4
1 + 5
0 + 6
Dla każdego przypadku mamy \(\displaystyle{ 6!}\) możliwości rozmieszczenia książek.
Zatem \(\displaystyle{ 7 \cdot 6! = 7!}\)
6 + 0
5 + 1
4 + 2
3 + 3
2 + 4
1 + 5
0 + 6
Dla każdego przypadku mamy \(\displaystyle{ 6!}\) możliwości rozmieszczenia książek.
Zatem \(\displaystyle{ 7 \cdot 6! = 7!}\)
- Mefistocattus
- Użytkownik
- Posty: 47
- Rejestracja: 18 wrz 2011, o 12:21
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: PL
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 5 razy
Ustawienie książek na dwóch półkach
Powiadają, najmniej ścisłym elementem matematyki są treści zadań. :-D
Wygląda na to, że wg twórców zadania kolejność jest również zachowana pomiędzy półkami, tj.
Jest liczone jako ustawienie inne niż
Widzę tylko taką możliwość dotarcia do wyniku Maxa320 - najpierw binarnie możliwości góra/dół, następnie kolejność.
Ma ktoś inny pomysł?
Wygląda na to, że wg twórców zadania kolejność jest również zachowana pomiędzy półkami, tj.
Kod: Zaznacz cały
12_3__
__4_56
Kod: Zaznacz cały
123___
___456
Ma ktoś inny pomysł?
-
- Użytkownik
- Posty: 47
- Rejestracja: 19 sty 2011, o 08:15
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
Ustawienie książek na dwóch półkach
@Mefistocattus - gdyby tak to rozumieli twórcy zadania to byśmy mieli 12 możliwych pozycji i zatem wynikiem byłoby \(\displaystyle{ {12 \choose 6}*6!}\). Więc chyba nie to mieli na myśli. Myślę, że się pomylilli zwyczajnie.
- Kacperdev
- Użytkownik
- Posty: 3260
- Rejestracja: 23 mar 2010, o 19:19
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 17 razy
- Pomógł: 686 razy
Ustawienie książek na dwóch półkach
Lub inna interpretacja teorii @Mefistocattus
\(\displaystyle{ 12! \cdot 11! \cdot 10! \cdot 9! \cdot 8! \cdot 7!}\)
A to też rózne od "prawidłowego" wyniku.
\(\displaystyle{ 12! \cdot 11! \cdot 10! \cdot 9! \cdot 8! \cdot 7!}\)
A to też rózne od "prawidłowego" wyniku.
-
- Użytkownik
- Posty: 47
- Rejestracja: 19 sty 2011, o 08:15
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
Ustawienie książek na dwóch półkach
Treść zadania jest jasna. Wynik to 7! a odpowiedzi się czasem mylą. Nie ma co tego dalej roztrząsać.