Wariacje bez powtórzeń i z powtórzeniami

Permutacje. Kombinacje. Wariacje. Rozmieszczanie kul w urnach. Silnie i symbole Newtona. Przeliczanie zbiorów. Funkcje tworzące. Teoria grafów.
lidunia17
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 132
Rejestracja: 8 mar 2009, o 17:50
Płeć: Kobieta
Podziękował: 39 razy

Wariacje bez powtórzeń i z powtórzeniami

Post autor: lidunia17 »

Mam kilka pytań, i prosze bardziej o wytłumaczenie dlaczego tak jest niż o zrobienie zadania Byłabym bardzo bardzo wdzięczna
Wariacje bez powtórzeń

Ile jest liczb czterocyfrowych o wszystkich cyfrach róznych jeśli w ich zapisie nie występujący cyfry a)parzyste b) mniejsze od 4

mam takie wzór \(\displaystyle{ V ^{k} _{n}= \fracn!}{(n-k)!}}\)

ja)ako \(\displaystyle{ k}\) bym podstawiła 4 ponieważ chce czterocyforwą liczbę
jako \(\displaystyle{ n}\) biorę liczby parzyste od 0-10 (nie wiem czy taki tok rozumowania jest dobry? ) czyli 5
b)jako \(\displaystyle{ k}\) dałabym 4 a jako n też 4

najbardziej mam problem z wyznaczeniem n

albo takie zadanie ile jest liczb trzycyfrowych ,w których zapisie nie występuje cyfra zero i cyfry się nie powtarzają?
jako k bym dała 3 a jako n dałabym 9

Wariacje z powtórzeniami

ile jest wszystkich liczb 3-cyfrowych w których zapisie a)nie występuje cyfra 0
ile jest wszystkich liczb czterocyfrowych w których zapisie występują jedynie cyfry a) 3,4,5,6

tutaj już zupełnie nie wiem jak to zrobić...jakieś liczby się tutaj mnoży?

I jak moge odróznić wariacje z powtórzeniami od bez powtórzeń?
loitzl9006
Moderator
Moderator
Posty: 3050
Rejestracja: 21 maja 2009, o 19:08
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Starachowice
Podziękował: 29 razy
Pomógł: 816 razy

Wariacje bez powtórzeń i z powtórzeniami

Post autor: loitzl9006 »

Co do przykładu a) z wariacji bez powtórzeń to przyjmij, że cyfry parzyste to \(\displaystyle{ 2}\), \(\displaystyle{ 4}\), \(\displaystyle{ 6}\) i \(\displaystyle{ 8}\) , czyli \(\displaystyle{ n=4}\) .

b) tutaj cyfry \(\displaystyle{ 0}\) , \(\displaystyle{ 1}\) , \(\displaystyle{ 2}\) i \(\displaystyle{ 3}\) bierzemy pod uwagę. Znowu \(\displaystyle{ n=4}\) i \(\displaystyle{ k=4}\) , ale mały wyjątek: \(\displaystyle{ 0}\) nie może być na początku liczby.

Trzeba więc od \(\displaystyle{ V ^{4} _{4}}\) odjąć te przypadki, w których cyfra \(\displaystyle{ 0}\) stoi na początku: \(\displaystyle{ V ^{1} _{1} \cdot V ^{3} _{3}}\) .

\(\displaystyle{ V ^{1} _{1}}\) wzięło się stąd, że na tyle sposobów można wybrać cyfrę \(\displaystyle{ 0}\) na pierwszej pozycji, a \(\displaystyle{ V ^{3} _{3}}\) dlatego, że na tyle sposobów można wybrać trzy kolejne cyfry ze zbioru cyfr \(\displaystyle{ 1}\) , \(\displaystyle{ 2}\) i \(\displaystyle{ 3}\) tak, by tworzyły różne liczby. Jeśli \(\displaystyle{ n=k}\) to mamy tu do czynienia z permutacjami.
\(\displaystyle{ V ^{4} _{4}}\) odjąć \(\displaystyle{ V ^{1} _{1} \cdot V ^{3} _{3} = 4! - 1! \cdot 3! = = 18}\)
albo takie zadanie ile jest liczb trzycyfrowych ,w których zapisie nie występuje cyfra zero i cyfry się nie powtarzają?
jako k bym dała 3 a jako n dałabym 9


Tu jest wszystko dobrze.

ile jest wszystkich liczb 3-cyfrowych w których zapisie a)nie występuje cyfra 0
Tutaj jest takie samo \(\displaystyle{ n}\) i \(\displaystyle{ k}\) jak w zadaniu wcześniejszym, tylko zamiast wzoru na wariacje bez powtórzeń stosujesz ten z powtórzeniami.

ile jest wszystkich liczb czterocyfrowych w których zapisie występują jedynie cyfry a) 3,4,5,6
Proste - rozwiązanie to 4-elementowa wariacja z powtórzeniami ze zbioru 4-elementowego.
I jak moge odróznić wariacje z powtórzeniami od bez powtórzeń?
Wczytać się uważnie w polecenie do zadania i wywnioskować, z jaką wariacją masz do czynienia.
lidunia17
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 132
Rejestracja: 8 mar 2009, o 17:50
Płeć: Kobieta
Podziękował: 39 razy

Wariacje bez powtórzeń i z powtórzeniami

Post autor: lidunia17 »

aha czyli jak brałam np. parzyste to n to mam liczby od 0 do 9 tak? musiałam wybrać z nich wszystkie parzyste?
A mam pytanie jaki jest wzór na wariacje z powtórzeniami bo nie mam go w podręczniku a w necie znalazłam tylko do tych bez powtórzeń.
Nadal jednak nie potrafiłabym odróżnić wariacji z powtórzeniami i bez...wcztuje się ale róznicy nie widzę ;(
loitzl9006
Moderator
Moderator
Posty: 3050
Rejestracja: 21 maja 2009, o 19:08
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Starachowice
Podziękował: 29 razy
Pomógł: 816 razy

Wariacje bez powtórzeń i z powtórzeniami

Post autor: loitzl9006 »

tak od \(\displaystyle{ 0}\) do \(\displaystyle{ 9}\) , \(\displaystyle{ 10}\) nie jest już cyfrą. Są też wątpliwości, czy zero jest parzyste czy nie, ja uznałem że nie jest. To zadanie nie jest miejscem na dyskusję na ten temat.

Wzór na wariacje z powtórzeniami:
... B3rzeniami

Jak masz w zadaniu napisane, że cyfry nie mogą się powtarzać to masz do czynienia z wariacją bez powtórzeń. Jeśli nie jest to napisane, to wariacja z powtórzeniami (np. wszelkie zadania "ile jest różnych liczb \(\displaystyle{ k}\)-cyfrowych" itp.).
lidunia17
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 132
Rejestracja: 8 mar 2009, o 17:50
Płeć: Kobieta
Podziękował: 39 razy

Wariacje bez powtórzeń i z powtórzeniami

Post autor: lidunia17 »

Dziękuje bardzo
ODPOWIEDZ