Rozwiąż rekurencję

Permutacje. Kombinacje. Wariacje. Rozmieszczanie kul w urnach. Silnie i symbole Newtona. Przeliczanie zbiorów. Funkcje tworzące. Teoria grafów.
mlody_mlodzieniec
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 17
Rejestracja: 21 cze 2011, o 22:13
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Lublin
Podziękował: 1 raz

Rozwiąż rekurencję

Post autor: mlody_mlodzieniec »

Nie wiem od czego zacząć:
\(\displaystyle{ a_{0} = \alpha}\) , \(\displaystyle{ 2_{1} = \beta}\) , \(\displaystyle{ a_{n+1} = \frac{1+a_{n}}{a_{n-1}}}\) , \(\displaystyle{ n \ge 1}\)

Ostatnio uczyłem się żeby przerzucać wszystkie \(\displaystyle{ a_{n}}\) na jedną stronę ale tutaj mi to chyba nie pomoże.
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9833
Rejestracja: 18 gru 2007, o 03:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 90 razy
Pomógł: 2632 razy

Rozwiąż rekurencję

Post autor: »

Wskazówka - policz kilka pierwszych wyrazów i zauważ regularność.

Q.
ODPOWIEDZ