witam. mam obliczyć n tego równania ale nie wiem czy wynik mam poprawny
\(\displaystyle{ {n \choose n-2}=28}\)
tutaj jest rozwiązanie lewej strony równiania
ale czy wynik końcowy tego równia ma wyjść \(\displaystyle{ n= \sqrt{14+n}}\)
jeśli nie to jaki jest końcowy wynik tego zadania.
symbal newtona -czy dobre rozwiązane
- Le_Quack
- Użytkownik
- Posty: 20
- Rejestracja: 30 maja 2009, o 12:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: City 17
- Pomógł: 6 razy
symbal newtona -czy dobre rozwiązane
Wynik nie jest poprawny, ale rozwiązanie lewej strony równania jest w porządku, teraz musisz przyrównać do siebie:
\(\displaystyle{ \frac{n^{2}-n}{2} = 28}\)
Zrób z tego równanie kwadratowe i rozwiąż.
\(\displaystyle{ \frac{n^{2}-n}{2} = 28}\)
Zrób z tego równanie kwadratowe i rozwiąż.