Rozwiązać równanie rekurencyjne przy pomocy funkcji tworzących:
a)\(\displaystyle{ a _{n}=3a _{n-1}-2a _{n-2}-1 \ dla \ n \ge 2 \ , \ a _{0}=1 \ , \ a _{1}=3}\)
b)\(\displaystyle{ a _{n}=5a _{n-1}-4a _{n-2} + 10 \cdot (-1) ^{n} , \ a _{0}= 5\ , \ a _{1}=15}\)
Znam ogólną zasadę robienia tego typu zadań. Jeśli zastosuję taki zapis, np. w drugim:
\(\displaystyle{ \sum_{n=0}^{\infty}a _{n}x ^{n}=5+15x+5x \sum_{n=1}^{\infty}-4x ^{2} \sum_{n=0}^{\infty} +}\)
No i wlaśnie co tutaj dodam ? To samo w pierwszym, czy też mam problem z \(\displaystyle{ 2 ^{n-2}}\) w tym samym miejscu.
równanie rekurencyjne funkcje tworzące
- johanneskate
- Użytkownik
- Posty: 488
- Rejestracja: 24 lut 2009, o 18:00
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 38 razy
- Pomógł: 2 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 34
- Rejestracja: 30 sty 2008, o 18:38
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: warszawa
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 2 razy
równanie rekurencyjne funkcje tworzące
Domyślam się, że poradzisz sobie z resztą (jeśli nie to pisz), a masz problem z tym wyrażeniem 10*(-1)^n? Jeśli tak to już rozpisuje:
\(\displaystyle{ \sum_{n=2}^{\infty}\left(10 \cdot (-1)^n \cdot x^n\right) = 10 \cdot \sum_{n=2}^{\infty}(-x)^n = 10 \cdot \sum_{n=0}^{\infty}(-x)^{n+2} = 10x^2 \cdot \sum_{n=0}^{\infty}(-x)^{n} = 10x^2 \cdot \frac{1}{1-(-x)} = \frac{10x^2}{1 + x}}\)
Myślę, że wiesz z jakiego wzoru tam przekształcenie.
Co do przykładu pierwszego to nie za bardzo rozumiem dlaczego wychodzi Ci tam \(\displaystyle{ 2^{n-2}}\)
A i w tym co podałeś to oczywiście powinno być \(\displaystyle{ \sum_{n=0}^{\infty}a _{n}x ^{n}=5+15x+5x \sum_{n=1}^{\infty}a _{n}x ^{n}-4x ^{2} \sum_{n=0}^{\infty}a _{n}x ^{n} + ...}\)
Pamiętaj jednak, że tam gdzie masz sumę rozpoczynającą się od n=1 musisz to odpowiednio zamienić na n=0 (poprzez odjęcie zerowego elementu).
\(\displaystyle{ \sum_{n=2}^{\infty}\left(10 \cdot (-1)^n \cdot x^n\right) = 10 \cdot \sum_{n=2}^{\infty}(-x)^n = 10 \cdot \sum_{n=0}^{\infty}(-x)^{n+2} = 10x^2 \cdot \sum_{n=0}^{\infty}(-x)^{n} = 10x^2 \cdot \frac{1}{1-(-x)} = \frac{10x^2}{1 + x}}\)
Myślę, że wiesz z jakiego wzoru tam przekształcenie.
Co do przykładu pierwszego to nie za bardzo rozumiem dlaczego wychodzi Ci tam \(\displaystyle{ 2^{n-2}}\)
A i w tym co podałeś to oczywiście powinno być \(\displaystyle{ \sum_{n=0}^{\infty}a _{n}x ^{n}=5+15x+5x \sum_{n=1}^{\infty}a _{n}x ^{n}-4x ^{2} \sum_{n=0}^{\infty}a _{n}x ^{n} + ...}\)
Pamiętaj jednak, że tam gdzie masz sumę rozpoczynającą się od n=1 musisz to odpowiednio zamienić na n=0 (poprzez odjęcie zerowego elementu).
- johanneskate
- Użytkownik
- Posty: 488
- Rejestracja: 24 lut 2009, o 18:00
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 38 razy
- Pomógł: 2 razy
równanie rekurencyjne funkcje tworzące
kelu, nie wychodzi mi tyle. To po prostu był taki trzeci przykład, że nie wiem co robić kiedy taki składnik w sumie będzie.
Dzięki za to pierwsze. A co będzie w 2 i 3?
Dzięki za to pierwsze. A co będzie w 2 i 3?
-
- Użytkownik
- Posty: 34
- Rejestracja: 30 sty 2008, o 18:38
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: warszawa
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 2 razy
równanie rekurencyjne funkcje tworzące
Nie rozumiem pytania =P Przykładu a) nie rozwiązałem, ale jest prosty i myślę że już dasz radę, przykład b) to co było niezrozumiałe Ci chyba wyjaśniłem. Jeśli nie to powiedz czego nie kumasz, jak chcesz to mogę jutro opisać cały przykład bardziej szczegółowo, tylko teraz już trochę późnojohanneskate pisze:A co będzie w 2 i 3?
Jak w sumie masz \(\displaystyle{ a^n}\) to korzystasz z tego samego wzorku co jak miałeś \(\displaystyle{ (-x)^n}\):
\(\displaystyle{ \frac{1}{(1-x)^{m+1}} = \sum_{n=0}^{ \infty } {n + m \choose n} x^n}\)
Zauważ, że jak podstawisz za m=0 to wzór się bardzo uprości, dodatkowo pamiętaj, że x jest zmienną w tym wzorku i jest innym iksem niż ten x w zadaniu. Mam na myśli, że jeśli masz pod sumą \(\displaystyle{ \sum_{n=0}^{ \infty } 2^nx^n}\) to masz tak na prawdę \(\displaystyle{ \sum_{n=0}^{ \infty } (2x)^n}\) czyli to jest zgodnie ze wzorem równe \(\displaystyle{ \frac{1}{1-2x}}\)