jeśli ktoś mógłby wyjaśnić jak rozwiązuje się tego typu zadanie:
znaleźć liczbę rozwiązań w liczbach całkowitych nieujemnych równania:
\(\displaystyle{ x _{1}+x _{2}+x _{3}+x _{4} =30}\)
takich, że:
a) dla każdego i=1,2,3,4,\(\displaystyle{ x _{i}>i}\)
b) dla każdego i=1,2,3,4,\(\displaystyle{ x _{i}<2i}\)
Znaleźć liczbę rozwiązań równania...
-
- Użytkownik
- Posty: 111
- Rejestracja: 14 paź 2010, o 16:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Lublin / Warszawa
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 1 raz
Znaleźć liczbę rozwiązań równania...
Odejmij od 30 2,3,4,5 i wtedy masz:
\(\displaystyle{ x _{1}+x _{2}+x _{3}+x _{4} = 16}\) dla \(\displaystyle{ x_{i} >= 0}\)
Teraz masz już typowe tego typu zadanie.
\(\displaystyle{ {n+k-1 \choose k-1}}\) Tyle jest rozwiązań równania: \(\displaystyle{ n = \sum_{i=1}^{k} x_{i}}\)
\(\displaystyle{ x _{1}+x _{2}+x _{3}+x _{4} = 16}\) dla \(\displaystyle{ x_{i} >= 0}\)
Teraz masz już typowe tego typu zadanie.
\(\displaystyle{ {n+k-1 \choose k-1}}\) Tyle jest rozwiązań równania: \(\displaystyle{ n = \sum_{i=1}^{k} x_{i}}\)
Znaleźć liczbę rozwiązań równania...
Pierwsze:
Mamy do dyspozycji 30 nierozróżnialnych kul oraz 4 szuflady. W pierwszej szufladzie mamy mieć co najmniej 2 kule (\(\displaystyle{ x_1>1}\)), w drugiej 3 itd.. No to wrzućmy od razu do pierwszej szuflady 2 kule, do drugiej 3 itd.. Teraz pozostało nam do rozdzielenia \(\displaystyle{ 30-2-3-4-5=16}\) kul. Jeśli teraz ustawimy te kule w rządku i wstawimy pomiędzy nie 3 przegrody podzielimy je na 4 grupy (niektóre mogą być puste). Ilość ustawień przegród to liczba rozwiązań naszego równania. Mamy tutaj do czynienia z kombinacjami z powtórzeniami. Miejsc na przegrody jest \(\displaystyle{ 17}\) a przegród jest \(\displaystyle{ 3}\). Stąd mamy
\(\displaystyle{ {3+17-1 \choose 3}}\)
Drugiego: z założeń wynika, że wyrażenie \(\displaystyle{ x_1+x_2+x_3+x_4}\) może osiągnąć maksymalnie \(\displaystyle{ 1+3+5+7=16<30}\) czyli mamy 0 rozwiązań.
Mamy do dyspozycji 30 nierozróżnialnych kul oraz 4 szuflady. W pierwszej szufladzie mamy mieć co najmniej 2 kule (\(\displaystyle{ x_1>1}\)), w drugiej 3 itd.. No to wrzućmy od razu do pierwszej szuflady 2 kule, do drugiej 3 itd.. Teraz pozostało nam do rozdzielenia \(\displaystyle{ 30-2-3-4-5=16}\) kul. Jeśli teraz ustawimy te kule w rządku i wstawimy pomiędzy nie 3 przegrody podzielimy je na 4 grupy (niektóre mogą być puste). Ilość ustawień przegród to liczba rozwiązań naszego równania. Mamy tutaj do czynienia z kombinacjami z powtórzeniami. Miejsc na przegrody jest \(\displaystyle{ 17}\) a przegród jest \(\displaystyle{ 3}\). Stąd mamy
\(\displaystyle{ {3+17-1 \choose 3}}\)
Drugiego: z założeń wynika, że wyrażenie \(\displaystyle{ x_1+x_2+x_3+x_4}\) może osiągnąć maksymalnie \(\displaystyle{ 1+3+5+7=16<30}\) czyli mamy 0 rozwiązań.
-
- Użytkownik
- Posty: 40
- Rejestracja: 2 wrz 2011, o 17:56
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 3 razy
Znaleźć liczbę rozwiązań równania...
No właśnie do pierwszego niedawno doszłam a nad drugim się głowiłam bo właśnie mi tak wychodziło jak abc666 powiedziałeś a sobie nie do końca ufałam... Xitami podał wynik 16 i miałam mętlik w głowie. Wielkie dzięki.-- 5 wrz 2011, o 20:14 --hmm tylko że ja zrobiłam inaczej w a)
do pierwszej szuflady dwie kule, do drugiej trzy, do trzeciej cztery a do czwartej pięć. Mam już włożonych 14 kul. Pozostało mi 16. rozmieszczam je więc dowolnie
\(\displaystyle{ {16+4-1 \choose 16}= {19 \choose 16}= \frac{19!}{16!(19-16)!} =969}\)
to jest źle...?
do pierwszej szuflady dwie kule, do drugiej trzy, do trzeciej cztery a do czwartej pięć. Mam już włożonych 14 kul. Pozostało mi 16. rozmieszczam je więc dowolnie
\(\displaystyle{ {16+4-1 \choose 16}= {19 \choose 16}= \frac{19!}{16!(19-16)!} =969}\)
to jest źle...?