talia 52 kart
-
- Użytkownik
- Posty: 16
- Rejestracja: 4 wrz 2011, o 08:51
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: torun
- Podziękował: 1 raz
talia 52 kart
na ile sposobow mozna rozdzielic talie 52 kart na 4 graczy aby kazdy z nich otrzymal co najmniej 1 karte???
-
- Użytkownik
- Posty: 16
- Rejestracja: 4 wrz 2011, o 08:51
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: torun
- Podziękował: 1 raz
talia 52 kart
rozwiazanie tego zadania bedzie \(\displaystyle{ 4^{52} - 3^{52}}\) ??;/
Ostatnio zmieniony 4 wrz 2011, o 11:20 przez Crizz, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
-
- Użytkownik
- Posty: 5974
- Rejestracja: 28 lut 2010, o 19:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Toruń
- Podziękował: 15 razy
- Pomógł: 1251 razy
talia 52 kart
No to tak - niech
\(\displaystyle{ X}\) - zbiór wszystkich rozdań
\(\displaystyle{ X_{i}}\) - zbiór rozdań takich, że i-ty gracz dostaje 0 kart
Czyli musimy policzyć tak naprawdę coś takiego:
\(\displaystyle{ \left| X \setminus \bigcup_{i=1}^{4} X_{i}\right|}\)
To teraz - jakie moce mają zbiory \(\displaystyle{ X}\) oraz \(\displaystyle{ X_{i}}\)? I jedziemy ze wzoru włączeń i wyłączeń
\(\displaystyle{ X}\) - zbiór wszystkich rozdań
\(\displaystyle{ X_{i}}\) - zbiór rozdań takich, że i-ty gracz dostaje 0 kart
Czyli musimy policzyć tak naprawdę coś takiego:
\(\displaystyle{ \left| X \setminus \bigcup_{i=1}^{4} X_{i}\right|}\)
To teraz - jakie moce mają zbiory \(\displaystyle{ X}\) oraz \(\displaystyle{ X_{i}}\)? I jedziemy ze wzoru włączeń i wyłączeń
-
- Użytkownik
- Posty: 5974
- Rejestracja: 28 lut 2010, o 19:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Toruń
- Podziękował: 15 razy
- Pomógł: 1251 razy
talia 52 kart
Zgadza się. To teraz przekroje:
\(\displaystyle{ \left| X_{i} \cap X_{j}\right| = ?}\)
\(\displaystyle{ \left| X_{i} \cap X_{j} \cap X_{k}\right| = ?}\)
\(\displaystyle{ \left| X_{i} \cap X_{j} \cap X_{k} \cap X_{l}\right| = ?}\)
\(\displaystyle{ \left| X_{i} \cap X_{j}\right| = ?}\)
\(\displaystyle{ \left| X_{i} \cap X_{j} \cap X_{k}\right| = ?}\)
\(\displaystyle{ \left| X_{i} \cap X_{j} \cap X_{k} \cap X_{l}\right| = ?}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 16
- Rejestracja: 4 wrz 2011, o 08:51
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: torun
- Podziękował: 1 raz
talia 52 kart
\(\displaystyle{ left| X_{i} cap X_{j}
ight|[ /tex]= \(\displaystyle{ 2^{52}}\)
left| X_{i} cap X_{j} cap X_{k}
ight| = 1
left| X_{i} cap X_{j} cap X_{k} cap X_{l}
ight| = 0
nie wiem cos takiego?}\)
ight|[ /tex]= \(\displaystyle{ 2^{52}}\)
left| X_{i} cap X_{j} cap X_{k}
ight| = 1
left| X_{i} cap X_{j} cap X_{k} cap X_{l}
ight| = 0
nie wiem cos takiego?}\)
Ostatnio zmieniony 4 wrz 2011, o 12:09 przez matiper, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 16
- Rejestracja: 4 wrz 2011, o 08:51
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: torun
- Podziękował: 1 raz
talia 52 kart
\(\displaystyle{ 4^{52} - 3^{52} + 2^{52} - 1 +0}\) tak ma wygladac rozwiazanie tego zadania