Proszę o pomoc w rozwiązaniu zadania. Uczę się do poprawki z kombinatoryki a udowadnianie nie bardzo mi idzie...
zadanie:
Udowodnij kombinatorycznie równość dla \(\displaystyle{ n \ge 3}\)
\(\displaystyle{ \sum_{k=1}^{n} (2 ^{n-k} -1)=2 ^{n} -(n+1)}\)
dowód kombinatoryczny równości
-
- Użytkownik
- Posty: 40
- Rejestracja: 2 wrz 2011, o 17:56
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 3 razy
dowód kombinatoryczny równości
Ostatnio zmieniony 2 wrz 2011, o 18:11 przez ares41, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
-
- Użytkownik
- Posty: 5974
- Rejestracja: 28 lut 2010, o 19:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Toruń
- Podziękował: 15 razy
- Pomógł: 1251 razy
dowód kombinatoryczny równości
Z lewej strony - ustalmy k. Wówczas \(\displaystyle{ 2^{n-k}-1}\) to ilość podzbiorów zbioru (n-k)-elementowego, bez zbioru pustego. A zatem lewa strona zlicza wszystkie podzbiory o dowolnej liczbie elementów, przy czym zbiór pusty jest odejmowany dokładnie n razy (bo k=1..n) oraz nie jest nigdy liczony cały zbiór n-elementowy (bo k nie jest nigdy równe 0). Ponieważ wszystkich podzbiorów zbioru n-elementowego jest \(\displaystyle{ 2^{n}}\), to po odjęciu n razy zbioru pustego i jeden raz całego n-elementowego zbioru otrzymujemy \(\displaystyle{ 2^{n}-(n+1)}\), czyli prawą stronę równości.
-
- Użytkownik
- Posty: 47
- Rejestracja: 19 sty 2011, o 08:15
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
dowód kombinatoryczny równości
@bartek - popełniasz błąd logiczny. po lewej stronie zliczasz wszystkie niepuste podzbiory zbiorów mocy od n-1 do 0. Natomiast po prawej stronie liczysz wszystkie podzbiory zbioru mocy n. A to nie to samo.
proponuję tak:
\(\displaystyle{ L = \sum_{k=1}^{n} 2^{n-k} - \sum_{k=1}^{n} 1 = -n + 2^{n} \sum_{k=1}^{n} (\frac{1}{2}) ^{k} = -n + 2^{n} \cdot (1- (\frac{1}{2})^{n}) = -n + 2 ^{n} -1 = P}\)
proponuję tak:
\(\displaystyle{ L = \sum_{k=1}^{n} 2^{n-k} - \sum_{k=1}^{n} 1 = -n + 2^{n} \sum_{k=1}^{n} (\frac{1}{2}) ^{k} = -n + 2^{n} \cdot (1- (\frac{1}{2})^{n}) = -n + 2 ^{n} -1 = P}\)