Mam ciąg:
\(\displaystyle{ a_{0}=1}\)
\(\displaystyle{ a_{1}=5}\)
\(\displaystyle{ a_{2}=11}\)
\(\displaystyle{ a_{n}=3a_{n-1}+2a_{n-2}-2a_{n-3}}\)
Mam policzyć funkcję tworzącą.
\(\displaystyle{ A(x)= \sum_{n=0}^{+ \infty }a_{n}x^{n}=1+5x+11x^{2}+\sum_{n=3}^{+ \infty }a_{n}x^{n}=1+5x+11x^{2}+\sum_{n=3}^{+ \infty }3a_{n-1}+2a_{n-2}-2a_{n-3}x^{n}=1+5x+11x^{2}+3x\sum_{n=2}^{+ \infty }a_{n}x^{n}+2x^{2}\sum_{n=1}^{+ \infty }a_{n}x^{n}+2x^{3}\sum_{n=0}^{+ \infty }a_{n}x^{n}=...}\)
I dotąd jest wszystko jasne, a schody pojawiają się tutaj:
\(\displaystyle{ ...=1+2x-6x^{2}+3x\sum_{n=0}^{+ \infty }a_{n}x^{n}+2x^{2}\sum_{n=0}^{+ \infty }a_{n}x^{n}+2x^{3}\sum_{n=0}^{+ \infty }a_{n}x^{n}=}\)
Czemu wg. odpowiedzi nagle jest: \(\displaystyle{ 1+2x-6x^{2}}\) ?
Jak przerobić sumowanie od 3 do + nieskończoności, na sumowanie od 0 do +nieskończoności itd?
Nie będzie tak:
\(\displaystyle{ 2x^{2}\sum_{n=1}^{+ \infty }a_{n}x^{n}=2x^{2}\sum_{n=0}^{+ \infty }a_{n}x^{n}-a_{0}}\)?
\(\displaystyle{ 3x\sum_{n=2}^{+ \infty }a_{n}x^{n}=3x\sum_{n=0}^{+ \infty }a_{n}x^{n}-2a_{0}}\)?
Bardzo proszę o pomoc
Funkcja tworzaca ciagu:
Funkcja tworzaca ciagu:
\(\displaystyle{ 2x^{2}\sum_{n=1}^{+ \infty }a_{n}x^{n}=2x^{2}\sum_{n=0}^{+ \infty }a_{n}x^{n}-2x^2a_{0}}\)
A skoro \(\displaystyle{ a_{0}=1}\) to mamy \(\displaystyle{ ...-2x^2}\)
Podobnie z innymi i po uporządkowaniu ci powinno wyjść tak jak w odpowiedziach.
A skoro \(\displaystyle{ a_{0}=1}\) to mamy \(\displaystyle{ ...-2x^2}\)
Podobnie z innymi i po uporządkowaniu ci powinno wyjść tak jak w odpowiedziach.
-
- Użytkownik
- Posty: 149
- Rejestracja: 24 paź 2010, o 09:50
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 18 razy
- Pomógł: 2 razy
Funkcja tworzaca ciagu:
Mógłbym prosić o rozpisanie całego przykładu? Bo tak też próbowałem i nie wychodzi coś. Przykład jest ze strony Ważniaka, więc błędu w nim raczej nie ma.
Funkcja tworzaca ciagu:
\(\displaystyle{ 1+5x+11x^{2}+3x\sum_{n=2}^{+ \infty }a_{n}x^{n}+2x^{2}\sum_{n=1}^{+ \infty }a_{n}x^{n}+2x^{3}\sum_{n=0}^{+ \infty }a_{n}x^{n}=1+5x+11x^{2}+3x\sum_{n=0}^{+ \infty }a_{n}x^{n}-3xa_{0}-3x^2a_{1}+2x^{2}\sum_{n=0}^{+ \infty }a_{n}x^{n} - 2x^2a_{0}+2x^{3}\sum_{n=0}^{+ \infty }a_{n}x^{n}=\\
1+5x+11x^{2}+3x\sum_{n=0}^{+ \infty }a_{n}x^{n}-3x-15x^2+2x^{2}\sum_{n=0}^{+ \infty }a_{n}x^{n} - 2x^2+2x^{3}\sum_{n=0}^{+ \infty }a_{n}x^{n}=\\1+2x-6x^{2}+3x\sum_{n=0}^{+ \infty }a_{n}x^{n}+2x^{2}\sum_{n=0}^{+ \infty }a_{n}x^{n}+2x^{3}\sum_{n=0}^{+ \infty }a_{n}x^{n}}\)
1+5x+11x^{2}+3x\sum_{n=0}^{+ \infty }a_{n}x^{n}-3x-15x^2+2x^{2}\sum_{n=0}^{+ \infty }a_{n}x^{n} - 2x^2+2x^{3}\sum_{n=0}^{+ \infty }a_{n}x^{n}=\\1+2x-6x^{2}+3x\sum_{n=0}^{+ \infty }a_{n}x^{n}+2x^{2}\sum_{n=0}^{+ \infty }a_{n}x^{n}+2x^{3}\sum_{n=0}^{+ \infty }a_{n}x^{n}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 63
- Rejestracja: 6 lis 2012, o 12:41
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: warszawa
- Podziękował: 14 razy
Funkcja tworzaca ciagu:
Troche stary temat wiec przepraszam ze odkopuje,
ale jak moge poznac jaki jest wzor jawny tej rekurencji dzieki tej funkcji tworzacej?
Prosibym o rozpisanie takie powoi tak jak powyzej zebym mogl to zrozumiec. Z gory dziekuje ;]
ale jak moge poznac jaki jest wzor jawny tej rekurencji dzieki tej funkcji tworzacej?
Prosibym o rozpisanie takie powoi tak jak powyzej zebym mogl to zrozumiec. Z gory dziekuje ;]
- Vardamir
- Użytkownik
- Posty: 1913
- Rejestracja: 3 wrz 2010, o 22:52
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 410 razy
Funkcja tworzaca ciagu:
Rozumiem, że wyznaczyłeś funkcję. Pokaż jaka Ci wyszła.
Jeśli masz już funkcję tworzącą to wystarczy rozwinąć ją w szereg potęgowy i porównać współczynniki przy \(\displaystyle{ x^n}\).
Jeśli masz już funkcję tworzącą to wystarczy rozwinąć ją w szereg potęgowy i porównać współczynniki przy \(\displaystyle{ x^n}\).