Suma z dwumianem

Permutacje. Kombinacje. Wariacje. Rozmieszczanie kul w urnach. Silnie i symbole Newtona. Przeliczanie zbiorów. Funkcje tworzące. Teoria grafów.
macciej91
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 105
Rejestracja: 15 mar 2007, o 22:24
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 10 razy

Suma z dwumianem

Post autor: macciej91 »

Jak policzyć zwartą postać takiej sumy?
\(\displaystyle{ \sum_{i=0}^{n}i^2\binom{n}{i}^2}\)
Aż chciałoby się przez jakąś interpretację kombinatoryczną, ale niestety nie mogę wymyślić odpowiedniej.-- 28 sierpnia 2011, 23:34 --Chyba już mam.
\(\displaystyle{ \sum_{i=0}^{n}i^2\binom{n}{i}^2= \sum_{i=0}^{n}i^2\binom{n}{i}\binom{n}{n-i}}\)
Teraz jak mamy taką sumę, to weźmy sobie dwa zbiory kulek nierozróżnialnych, w każdym po n kulek. Ta suma mówi nam tyle, że z każdego z tych zbiorów wybieramy po i kulek, a później z każdych i kulek wybieramy tę najlepszą.
Z drugiej strony skoro te kulki są nierozróżnialne, to od razu możemy wybrać 2 najlepsze kulki (po jednej z każdego zbioru), a później dobrać do nich pozostałe n-2 już ze zbiorów połączonych (suma po prawej to mówi).
Zatem wynikiem powinno być: \(\displaystyle{ n^2\binom{2n-2}{n-2}}\). Czy to jest dobrze?
King James
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 150
Rejestracja: 19 kwie 2007, o 22:52
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Biłgoraj/Kraków
Pomógł: 39 razy

Suma z dwumianem

Post autor: King James »

Idea w porządku, jednak jest trochę niedociągnięć, kulki powinny być rozróżnialne.

\(\displaystyle{ \sum_{i=0}^n i^2 {n \choose i}^2 = n^2 {2n-2 \choose n-1}}\)
Ukryta treść:    
ODPOWIEDZ