udowodnij tozsamosc

Permutacje. Kombinacje. Wariacje. Rozmieszczanie kul w urnach. Silnie i symbole Newtona. Przeliczanie zbiorów. Funkcje tworzące. Teoria grafów.
KasiaK
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 12 sty 2007, o 20:06
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Bydgoszcz

udowodnij tozsamosc

Post autor: KasiaK »

Zad1 Udowodnij, ze sum_{r=0}^{n} 2^{r} = 3^{n}
Z góry dziękuje za rozwiązanie zdania:)
Awatar użytkownika
Lorek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7150
Rejestracja: 2 sty 2006, o 22:17
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Ruda Śląska
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 1322 razy

udowodnij tozsamosc

Post autor: Lorek »

\(\displaystyle{ \sum\limits_{r=0}^{n} {n \choose r} 2^{r} =\sum\limits_{r=0}^{n} {n \choose r} 2^{r}\cdot 1^{n-r} = (2+1)^{n}}\)
ODPOWIEDZ