Szacowanie sumy podwójnej

Permutacje. Kombinacje. Wariacje. Rozmieszczanie kul w urnach. Silnie i symbole Newtona. Przeliczanie zbiorów. Funkcje tworzące. Teoria grafów.
Heniek1991
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 111
Rejestracja: 14 paź 2010, o 16:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Lublin / Warszawa
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 1 raz

Szacowanie sumy podwójnej

Post autor: Heniek1991 »

Mam problem z szacowaniem sumy podwójnej:
\(\displaystyle{ \sum_{1 \le k \le j \le n} \frac{1}{k \cdot j}}\)
Suma wewnętrzna wynosi \(\displaystyle{ H_{n} - H_{k-1}}\) Tylko dalej to już nie wiem co zrobić ze składnikiem:
\(\displaystyle{ \sum_{}^{} \frac{H_{k-1}}{k}}\)
macciej91
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 105
Rejestracja: 15 mar 2007, o 22:24
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 10 razy

Szacowanie sumy podwójnej

Post autor: macciej91 »

Chodzi ci o szacowanie asymptotyczne? Może spróbuj przez szacowanie całkami.
ODPOWIEDZ