numery 9-znakowe

Permutacje. Kombinacje. Wariacje. Rozmieszczanie kul w urnach. Silnie i symbole Newtona. Przeliczanie zbiorów. Funkcje tworzące. Teoria grafów.
olcia446
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 46
Rejestracja: 2 cze 2011, o 22:26
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Lublin
Podziękował: 9 razy

numery 9-znakowe

Post autor: olcia446 »

\(\displaystyle{ 256-\text{ciu}}\) uczestnikom pewnej konferencji informatycznej przygotowano konta komputerowe, gdzie ID są \(\displaystyle{ 9-\text{znakowe}}\) i, z uwagi na defekt wielu klawiatur, utworzone wyłącznie z cyfr \(\displaystyle{ 0 \text{ i }1}\). Przydzielono je później losowo- na ile sposobów było to możliwe?

Proszę o pomoc w zadaniu.
Ostatnio zmieniony 17 sie 2011, o 17:56 przez ares41, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
miodzio1988

numery 9-znakowe

Post autor: miodzio1988 »

Ile takich wszystkich kodów będziemy mieli?
olcia446
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 46
Rejestracja: 2 cze 2011, o 22:26
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Lublin
Podziękował: 9 razy

numery 9-znakowe

Post autor: olcia446 »

\(\displaystyle{ 2^{9}}\)
miodzio1988

numery 9-znakowe

Post autor: miodzio1988 »

No dobra. To teraz na ile sposobów możemy rozdać tyle tych kodów naszej ekipie? Wzorek jest do tego znany
olcia446
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 46
Rejestracja: 2 cze 2011, o 22:26
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Lublin
Podziękował: 9 razy

numery 9-znakowe

Post autor: olcia446 »

Do głowy przychodzi mi tylko \(\displaystyle{ 2^{9} \cdot 256!}\) ale nie wiem czy to dobrze...
miodzio1988

numery 9-znakowe

Post autor: miodzio1988 »

No nie bardzo. ZNany wzorek powtarzam
olcia446
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 46
Rejestracja: 2 cze 2011, o 22:26
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Lublin
Podziękował: 9 razy

numery 9-znakowe

Post autor: olcia446 »

niestety nie wiem z czego w tym zadaniu skorzystać... proszę o odpowiedź...
miodzio1988

numery 9-znakowe

Post autor: miodzio1988 »

Nie będzie odpowiedzi. Jakie wzorki kombinatoryczne znasz?
olcia446
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 46
Rejestracja: 2 cze 2011, o 22:26
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Lublin
Podziękował: 9 razy

numery 9-znakowe

Post autor: olcia446 »

znam np:\(\displaystyle{ \frac{n!}{k!\left( n-k\right)! }}\), \(\displaystyle{ \frac{n!}{\left( n-k\right)! }}\),\(\displaystyle{ n^{k}}\)
ewelinamat
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 66
Rejestracja: 29 maja 2011, o 14:11
Płeć: Kobieta
Podziękował: 3 razy

numery 9-znakowe

Post autor: ewelinamat »

\(\displaystyle{ {256+ 2^{9}-1 \choose 2^{9} }}\) czy tak ??
ODPOWIEDZ