Mamy funkcje \(\displaystyle{ A \rightarrow B}\), gdzie \(\displaystyle{ A}\) jest k-elementowy, a \(\displaystyle{ B}\) n-elementowy. Ile jest funkcji przyjmujących pięć wartości?
Moim zdaniem tyle: \(\displaystyle{ {n \choose 5} \cdot S(k, 5) \cdot 5!}\)
Wybieramy pięć wartości ze zbioru B. Dziedzinę, dzielimy na pięć niepustych bloków. Na 5! możemy przypisać blokom wybrane wartości. Czy dobrze rozumuję?
Liczba funkcji przyjmujących pieć wartości
-
- Użytkownik
- Posty: 111
- Rejestracja: 14 paź 2010, o 16:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Lublin / Warszawa
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 1 raz
Liczba funkcji przyjmujących pieć wartości
Ostatnio zmieniony 15 sie 2011, o 20:41 przez Lbubsazob, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości. Symbol mnożenia to \cdot.
Powód: Poprawa wiadomości. Symbol mnożenia to \cdot.