liczby 9-cyfrowe
liczby 9-cyfrowe
Nieparzysta to jakie liczby możesz mieć na końcu ( cyfry jedności ) ?mala_mi pisze:Ile jest liczb 9-cyfrowych o parzystej sumie cyfr?
liczby 9-cyfrowe
Nie przeczytałem do końca Nice. Sorry.
No to jak to jest? Jak takie sumy będą się tworzyć
No to jak to jest? Jak takie sumy będą się tworzyć
-
- Użytkownik
- Posty: 158
- Rejestracja: 12 lis 2009, o 19:44
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 58 razy
- Pomógł: 4 razy
liczby 9-cyfrowe
Wywnioskowałam, że suma będzie parzysta gdy będą:
- wszystkie cyfry parzyste albo
- jedna cyfra parzysta i 8 nieparzystych
- 3 cyfry parzyste i 6 nieparzystych
- 5 cyfr parzystych i 4 nieparzyste
- 7 cyfr parzystych i 3 nieparzyste
Tak?
I wtedy takie obliczenia:
\(\displaystyle{ 4 \cdot 5^{8} +5 \cdot 5^{8}+ 5^{3} \cdot 5^{6} + 5^{5} \cdot 5^{4} +5 ^{7} \cdot 5 ^{2}\)
Mam nadzieję, że nie namieszałam za bardzo
- wszystkie cyfry parzyste albo
- jedna cyfra parzysta i 8 nieparzystych
- 3 cyfry parzyste i 6 nieparzystych
- 5 cyfr parzystych i 4 nieparzyste
- 7 cyfr parzystych i 3 nieparzyste
Tak?
I wtedy takie obliczenia:
\(\displaystyle{ 4 \cdot 5^{8} +5 \cdot 5^{8}+ 5^{3} \cdot 5^{6} + 5^{5} \cdot 5^{4} +5 ^{7} \cdot 5 ^{2}\)
Mam nadzieję, że nie namieszałam za bardzo
-
- Użytkownik
- Posty: 2911
- Rejestracja: 1 maja 2006, o 21:13
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Pomógł: 623 razy
liczby 9-cyfrowe
Wywnioskowałaś dobrze (wkradła się tylko literówka). Z obliczeniami gorzej. Musisz uwzględnić wszystkie kombinacje miejsc liczb parzystych i nieparzystych.
-
- Użytkownik
- Posty: 2911
- Rejestracja: 1 maja 2006, o 21:13
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Pomógł: 623 razy
liczby 9-cyfrowe
Np. ten przypadek: 3 parzyste i 6 nieparzystych.
Ilość takich liczb to:
\(\displaystyle{ \frac{3}{9} \cdot {9\choose 3} \cdot 4 \cdot 5 ^{8} + \frac{6}{9} \cdot {9\choose 3} \cdot 5 ^{9}}\)
Ilość takich liczb to:
\(\displaystyle{ \frac{3}{9} \cdot {9\choose 3} \cdot 4 \cdot 5 ^{8} + \frac{6}{9} \cdot {9\choose 3} \cdot 5 ^{9}}\)
liczby 9-cyfrowe
Można też trochę inaczej:
Połowa sum jest parzysta. Wystarczy więc podzielić ilość wszystkich liczb 9 cyfrowych na dwa. Można banalnie dowieść przez indukcję.
Połowa sum jest parzysta. Wystarczy więc podzielić ilość wszystkich liczb 9 cyfrowych na dwa. Można banalnie dowieść przez indukcję.
liczby 9-cyfrowe
Nie chce mi się liczyć, ale nie jestem pewny, czy tych liczb jest dokładnie połowa, gdyż na pierwszym miejscu nie może występować zero. i gdybyśmy chcieli wskazać jakąś bijekcję, przykładowo zmieniamy wszystkie cyfry \(\displaystyle{ x \mapsto (9-x)}\) to na pierwszym miejscu będzie problem.
liczby 9-cyfrowe
Dostawiamy z prawej strony. Przez \(\displaystyle{ p_k}\) oznaczmy liczbę liczb z sumą parzystą, przez \(\displaystyle{ n_k}\) z nieparzystą (długości \(\displaystyle{ k}\)). Żeby dostać liczbę parzystą z \(\displaystyle{ (k+1)}\) cyframi możemy dostawić jedną z cyfr \(\displaystyle{ \{0,2,4,6,8\}}\) do parzystej długości k lub jedną z cyfr \(\displaystyle{ \{1,3,5,7,9\}}\) do nieparzystej długości k. Stąd \(\displaystyle{ p_{k+1}=5p_{k}+5n_{k}}\). Analogicznie dostajemy, że \(\displaystyle{ n_{k+1}=5p_{k}+5n_{k}}\). Dodatkowo \(\displaystyle{ p_2=k_2}\), skąd, jak widać, \(\displaystyle{ p_{k}=n_{k}}\).
edit
frej, zauważ, że wystarczy wtedy zamienić te początkowe zera na dziewiątki i wszystko jest ok. Tzn np. 03 -> 93, 005 -> 905
edit
frej, zauważ, że wystarczy wtedy zamienić te początkowe zera na dziewiątki i wszystko jest ok. Tzn np. 03 -> 93, 005 -> 905
-
- Użytkownik
- Posty: 2911
- Rejestracja: 1 maja 2006, o 21:13
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Pomógł: 623 razy
liczby 9-cyfrowe
Policzyłem tą metodą, której 'próbkę' podałem wyżej. Jest ich dokładnie 450 000 000. Czyli połowa.