Kule w szufladach, losowanie kart

Permutacje. Kombinacje. Wariacje. Rozmieszczanie kul w urnach. Silnie i symbole Newtona. Przeliczanie zbiorów. Funkcje tworzące. Teoria grafów.
hahahahaha
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 15
Rejestracja: 18 cze 2011, o 15:58
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Tarnów
Podziękował: 1 raz

Kule w szufladach, losowanie kart

Post autor: hahahahaha »

1. Na ile sposobów można spośród 5 smaków wybrać 2 gałki lodów?

25?


2. Na ile sposobów można 5 różnych kul umieścić w 2 szufladach tak, aby żadna szuflada nie była pusta?

3. Na ile sposobów z talii 52 kart możemy wybrać 4 karty tego samego koloru?

4. Ile jest możliwych różnych wyników losowania po kolei dwóch kul spośród 10 białych i 12 czarnych?

Bardzo proszę, pilne.
Chromosom
Moderator
Moderator
Posty: 10365
Rejestracja: 12 kwie 2008, o 21:08
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 127 razy
Pomógł: 1271 razy

Kule w szufladach, losowanie kart

Post autor: Chromosom »

1. tak
każde z tych zadań rozwiążesz za pomocą reguły mnożenia
hahahahaha
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 15
Rejestracja: 18 cze 2011, o 15:58
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Tarnów
Podziękował: 1 raz

Kule w szufladach, losowanie kart

Post autor: hahahahaha »

ale czego z czym? ;//
Chromosom
Moderator
Moderator
Posty: 10365
Rejestracja: 12 kwie 2008, o 21:08
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 127 razy
Pomógł: 1271 razy

Kule w szufladach, losowanie kart

Post autor: Chromosom »

Musisz pomnożyć przez siebie liczby możliwych wyborów w kolejnych decyzjach, następnie odjąć te niespełniające warunków zadania; przykładowo: każdą z kul można umieścić w jednej lub w drugiej szufladzie, czyli są dwie możliwości, i jest pięć takich decyzji. Od końcowego wyniku musisz odjąć te ułożenia kul, przy których jedna z szuflad jest pusta.
Adam656
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 216
Rejestracja: 23 maja 2010, o 21:23
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 27 razy
Pomógł: 22 razy

Kule w szufladach, losowanie kart

Post autor: Adam656 »

1 to zwykłe wariacje z powtorzeniami.
\(\displaystyle{ V= n ^{k} = 5 ^{2} =25}\)
Adam
ODPOWIEDZ