Szereg generujący dla ciągu Ciąg \(\displaystyle{ \left( a _{n} \right) ^{ \infty } _{n=0}}\) dany jest wzorem:
\(\displaystyle{ A\left( t\right) = \frac{ 2 + 3t + 5t ^{2} }{ 1 - 3t + t ^{3} }}\)
Podaj wzór rekurencyjny dla tego ciągu i \(\displaystyle{ 5}\) jego pierwszych wyrazów ?
------------
Jak zrobić dłuzsza kreske ułakowąw latexie ?
Podaj wzór rekurencyjny dla tego ciągu i 5 pierwszych wyrazó
Podaj wzór rekurencyjny dla tego ciągu i 5 pierwszych wyrazó
Ostatnio zmieniony 22 lip 2011, o 21:08 przez Anonymous, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Poprawa wiadomości. Ułamki, tak długie, jak i krótkie, zapisuje się w LaTeXu za pomocą '\frac{}{}'.
Powód: Poprawa wiadomości. Ułamki, tak długie, jak i krótkie, zapisuje się w LaTeXu za pomocą '\frac{}{}'.
-
- Użytkownik
- Posty: 3568
- Rejestracja: 7 mar 2011, o 22:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Pomógł: 910 razy
Podaj wzór rekurencyjny dla tego ciągu i 5 pierwszych wyrazó
\(\displaystyle{ A\left( t\right) = \frac{ 2 + 3t + 5t ^{2} }{ 1 - 3t + t ^{3} }\\
(1 - 3t + t ^{3})A(t) = 2 + 3t + 5t ^{2}\\
A(t)-3tA(t)+t^3A(t)=5t^2+3t+2\\
A(t)=3tA(t)-t^3A(t)+5t^2+3t+2\\
\sum_{n=0}^{\infty}a_nt^n=3t\sum_{n=0}^{\infty}a_nt^n-t^3\sum_{n=0}^{\infty}a_nt^n+5t^2+3t+2\\
\sum_{n=0}^{\infty}a_nt^n=\sum_{n=0}^{\infty}3a_nt^{n+1}-\sum_{n=0}^{\infty}a_nt^{n+3}+5t^2+3t+2\\
\sum_{n=0}^{\infty}a_nt^n=\sum_{n=1}^{\infty}3a_{n-1}t^{n}-\sum_{n=3}^{\infty}a_{n-3}t^{n}+5t^2+3t+2\\
\sum_{n=3}^{\infty}a_nt^n+a_2t^2+a_1t+a_0=\sum_{n=3}^{\infty}3a_{n-1}t^{n}+3a_1t^2+3a_0t-\sum_{n=3}^{\infty}a_{n-3}t^{n}+5t^2+3t+2\\
\sum_{n=3}^{\infty}a_nt^n+a_2t^2+a_1t+a_0=\sum_{n=3}^{\infty}\left( 3a_{n-1}-a_{n-3}\right) t^{n}+\left( 5+3a_1\right) t^2+\left( 3a_0+3\right) t+2\\
a_0=2\\
a_1=3a_0+3=9\\
a_2=5+3a_1=32\\
n\ge 3 \Rightarrow a_n=3a_{n-1}-a_{n-3}\\
a_3=94\\
a_4=273}\)
(1 - 3t + t ^{3})A(t) = 2 + 3t + 5t ^{2}\\
A(t)-3tA(t)+t^3A(t)=5t^2+3t+2\\
A(t)=3tA(t)-t^3A(t)+5t^2+3t+2\\
\sum_{n=0}^{\infty}a_nt^n=3t\sum_{n=0}^{\infty}a_nt^n-t^3\sum_{n=0}^{\infty}a_nt^n+5t^2+3t+2\\
\sum_{n=0}^{\infty}a_nt^n=\sum_{n=0}^{\infty}3a_nt^{n+1}-\sum_{n=0}^{\infty}a_nt^{n+3}+5t^2+3t+2\\
\sum_{n=0}^{\infty}a_nt^n=\sum_{n=1}^{\infty}3a_{n-1}t^{n}-\sum_{n=3}^{\infty}a_{n-3}t^{n}+5t^2+3t+2\\
\sum_{n=3}^{\infty}a_nt^n+a_2t^2+a_1t+a_0=\sum_{n=3}^{\infty}3a_{n-1}t^{n}+3a_1t^2+3a_0t-\sum_{n=3}^{\infty}a_{n-3}t^{n}+5t^2+3t+2\\
\sum_{n=3}^{\infty}a_nt^n+a_2t^2+a_1t+a_0=\sum_{n=3}^{\infty}\left( 3a_{n-1}-a_{n-3}\right) t^{n}+\left( 5+3a_1\right) t^2+\left( 3a_0+3\right) t+2\\
a_0=2\\
a_1=3a_0+3=9\\
a_2=5+3a_1=32\\
n\ge 3 \Rightarrow a_n=3a_{n-1}-a_{n-3}\\
a_3=94\\
a_4=273}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 147
- Rejestracja: 10 lut 2010, o 20:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Nowe
- Podziękował: 17 razy
Podaj wzór rekurencyjny dla tego ciągu i 5 pierwszych wyrazó
Jedno pytanie, dlaczego potem przy sumie mamy \(\displaystyle{ n = 3}\)?