Permutacje od podstaw.

Permutacje. Kombinacje. Wariacje. Rozmieszczanie kul w urnach. Silnie i symbole Newtona. Przeliczanie zbiorów. Funkcje tworzące. Teoria grafów.
Black100
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 17 lip 2011, o 13:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Lublin

Permutacje od podstaw.

Post autor: Black100 »

Witam.
Jak się oblicza permutacje od podstaw. Nie rozumiem tego. Przykłady.
\(\displaystyle{ 4! - 2! \cdot 3!}\) wytłumaczcie mi to proszę od podstaw co i jak i przez co ?
\(\displaystyle{ 5! - 2! \cdot 4!}\)
\(\displaystyle{ \frac{10!}{ 8! \cdot 3!}}\)
\(\displaystyle{ \frac{(9!)^3}{10! \cdot (8!)^2}}\)
Doprowadź do najprostszej postaci wiedząc, że \(\displaystyle{ n \in N}\):
\(\displaystyle{ (n+2)(n+1)n!}\)
(\(\displaystyle{ 2n+1)(2n)!}\)
Z góry wam dziękuje.
Ostatnio zmieniony 17 lip 2011, o 15:59 przez , łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Awatar użytkownika
zidan3
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 694
Rejestracja: 9 kwie 2011, o 10:05
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Lbn
Podziękował: 9 razy
Pomógł: 112 razy

Permutacje od podstaw.

Post autor: zidan3 »

Wiesz czym jest silnia?

Jesli przeczytasz to bez problemu zrobisz pierwsze 4 zadania.
Black100
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 17 lip 2011, o 13:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Lublin

Permutacje od podstaw.

Post autor: Black100 »

\(\displaystyle{ 24 -2 \cdot 6}\)
Wynik \(\displaystyle{ 12}\) . mi nie wychodzi.
Ostatnio zmieniony 17 lip 2011, o 16:00 przez , łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Majeskas
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1456
Rejestracja: 14 gru 2007, o 14:36
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 49 razy
Pomógł: 198 razy

Permutacje od podstaw.

Post autor: Majeskas »

Trochę nie rozumiem. Prawidłowy wynik tego działania to 12 i co nie wychodzi?
Black100
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 17 lip 2011, o 13:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Lublin

Permutacje od podstaw.

Post autor: Black100 »

To proszę mi to rozpisać.
\(\displaystyle{ 1 \cdot 2 \cdot 3 \cdot 4 = 24\\
1 \cdot 2 = 2\\
1 \cdot 2 \cdot 3 = 6\\
24-2 \cdot 6 = ?}\)


Od podstaw.
Ostatnio zmieniony 17 lip 2011, o 16:01 przez , łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Majeskas
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1456
Rejestracja: 14 gru 2007, o 14:36
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 49 razy
Pomógł: 198 razy

Permutacje od podstaw.

Post autor: Majeskas »

Ale co Ty chcesz mieć rozpisane? Przecież już sobie wszystko rozpisałeś. \(\displaystyle{ 24-2 \cdot 6=24-12=12}\)
To wymaga jakiegoś wyjaśnienia?
ODPOWIEDZ