Jak wiele wielomianów...?
-
- Użytkownik
- Posty: 36
- Rejestracja: 29 wrz 2006, o 14:44
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 20 razy
Jak wiele wielomianów...?
Jak wiele wielomianów stopnia piątego zmiennej x o współczynnikach 0 , -2 , 3 , 4 , 7 można zapisać (współczynniki przy różnych potęgach zmiennej muszą być różne) ?
- setch
- Użytkownik
- Posty: 1307
- Rejestracja: 14 sie 2006, o 22:37
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bełchatów
- Podziękował: 155 razy
- Pomógł: 208 razy
Jak wiele wielomianów...?
To jest bardziej zadanie z rachunku prawdopodobienstwa, ale jedyne co moge pomoc to ze wspolczynnik przy piatej potedze jest rozny od 0.
-
- Użytkownik
- Posty: 261
- Rejestracja: 7 sty 2007, o 16:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 49 razy
Jak wiele wielomianów...?
to jest kombinatoryka
jako że wielomian ma być 5 stopnia to przy \(\displaystyle{ x^{5}}\) nie moze być 0 więc zostaje nam do wyboru jeden z 4 współczynników
\(\displaystyle{ -2 , 3 , 4 , 7}\)
przy \(\displaystyle{ x^{4}}\) znów mamy do wyboru 4 współczynniki (jeden już wykożystaliśmy ale tu z kolei można dać \(\displaystyle{ 0}\)
przy \(\displaystyle{ x^{3}}\) 3 współczynniki
\(\displaystyle{ x^{2}}\) 2 współczynniki
\(\displaystyle{ x^{1}}\) 1 współczynnik
jest jeszcze \(\displaystyle{ x^{0}}\) dający nam współczynnik*1 ale jako ze mamy tylko 5 współczynników to zapewne \(\displaystyle{ x^{0}}\) zostało tu pominiete
ale wracając do zadania teraz musisz pomnożyć przez siebie możliwości
\(\displaystyle{ 4*4*3*2*1 = 96}\) odp mamy \(\displaystyle{ 96}\) taich wielomianów
jako że wielomian ma być 5 stopnia to przy \(\displaystyle{ x^{5}}\) nie moze być 0 więc zostaje nam do wyboru jeden z 4 współczynników
\(\displaystyle{ -2 , 3 , 4 , 7}\)
przy \(\displaystyle{ x^{4}}\) znów mamy do wyboru 4 współczynniki (jeden już wykożystaliśmy ale tu z kolei można dać \(\displaystyle{ 0}\)
przy \(\displaystyle{ x^{3}}\) 3 współczynniki
\(\displaystyle{ x^{2}}\) 2 współczynniki
\(\displaystyle{ x^{1}}\) 1 współczynnik
jest jeszcze \(\displaystyle{ x^{0}}\) dający nam współczynnik*1 ale jako ze mamy tylko 5 współczynników to zapewne \(\displaystyle{ x^{0}}\) zostało tu pominiete
ale wracając do zadania teraz musisz pomnożyć przez siebie możliwości
\(\displaystyle{ 4*4*3*2*1 = 96}\) odp mamy \(\displaystyle{ 96}\) taich wielomianów
-
- Użytkownik
- Posty: 5405
- Rejestracja: 11 sty 2005, o 22:21
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: a z Limanowej
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 422 razy
Jak wiele wielomianów...?
Ale no pewno, pominęli je sobie ot tak. Może jego nie być, może być x^1, do drugiej, do trzeciej bądź do czwartej, czyli wszystkie te kombinacje wartałoby przemnożyć przez 5 i będzie słodko : )
-
- Użytkownik
- Posty: 261
- Rejestracja: 7 sty 2007, o 16:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 49 razy
Jak wiele wielomianów...?
rzeczywiście Rogal masz jak najbardziej racje mea culpa, mea culpa, mea maxima culpa
będzie \(\displaystyle{ 4*5*4*3*2*1 = 480}\)
nie wiem jak moglem tego nie zauważyć
będzie \(\displaystyle{ 4*5*4*3*2*1 = 480}\)
nie wiem jak moglem tego nie zauważyć
-
- Użytkownik
- Posty: 36
- Rejestracja: 29 wrz 2006, o 14:44
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 20 razy
Jak wiele wielomianów...?
W odpowiedziach jest napisane ,że wynikiem jest liczba 96 ,więc dobrze napisałeś.
Jak wiele wielomianów...?
Niestety mamy tu do czynienia z niedoróbką, gdyż mimo wszystko Rogal nie ma racji. Gdyby miał to w zadaniu powinno się pojawić drugie zero, lecz wtedy liczba odpowiedzi nie wynosiłaby 480, a tylko 240.