Trener ma do dyspozycji 8 sprinterów...

Permutacje. Kombinacje. Wariacje. Rozmieszczanie kul w urnach. Silnie i symbole Newtona. Przeliczanie zbiorów. Funkcje tworzące. Teoria grafów.
iie
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 132
Rejestracja: 29 mar 2009, o 12:39
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 3 razy

Trener ma do dyspozycji 8 sprinterów...

Post autor: iie »

... i ma wystawić sztafetę 4x100 m. Ile jest możliwych składów tych sztafet jeżeli:
a) ustalona jest kolejność zmian?
b) kolejność zmian nie jest ustalona?
c) ustalone są pierwsze dwie zmiany?

ad a)

variacja bez powtórzeń?

\(\displaystyle{ \frac{8!}{(8-4)!} = \frac{8!}{4!} = 1680}\) ? ok?

ad b)

kombinacja bez powtórzeń?

\(\displaystyle{ \frac{8!}{4!(4!)} = 70}\) ok?

i c) nie bardzo wiem jak chapnąć?
Lider Artur
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 692
Rejestracja: 19 cze 2011, o 23:29
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Pomógł: 107 razy

Trener ma do dyspozycji 8 sprinterów...

Post autor: Lider Artur »

a) b) dobrze.
w c) tak jak z a) tylko dla dwóch zawodników, a potem dla pozostałych dwóch tak jak w b)
ODPOWIEDZ