Zbiory

Permutacje. Kombinacje. Wariacje. Rozmieszczanie kul w urnach. Silnie i symbole Newtona. Przeliczanie zbiorów. Funkcje tworzące. Teoria grafów.
Arvit
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 80
Rejestracja: 20 paź 2006, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bolesławiec
Podziękował: 45 razy

Zbiory

Post autor: Arvit »

liczba wszystkich trójelementowych podzbiorów niepustego zbioru A jest pięc razy większa od liczby jego podzbiorów jednoelementowych. Wyznacz liczbę elementów zbioru A
ja_czyli_kluska
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 136
Rejestracja: 19 mar 2006, o 12:29
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: rzeszów
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 5 razy

Zbiory

Post autor: ja_czyli_kluska »

\(\displaystyle{ C^{3}_{x}=C^{1}_{x}*5 \\ 5x=\frac{x!}{3!(x-3)!}}\)
z tego wychodzi rónanie kwadratowe:
\(\displaystyle{ x^{2}-3x-28=0}\)
którego rozw. jest liczba ujemna oraz
\(\displaystyle{ x=7}\)
ODPOWIEDZ