6 podróżnych
-
- Użytkownik
- Posty: 80
- Rejestracja: 20 paź 2006, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bolesławiec
- Podziękował: 45 razy
6 podróżnych
Dla 6 osób, będących w podróży, nalezy zarezerwowac pokoje dwuosobowe lub trzyosobowe. Na ile sposobów mozna dokonac rezerwacji pokoi, jezeli w motelu jest 6 pokoi trzyosobowych i 10 pokoi dwuosobowych?
- ariadna
- Użytkownik
- Posty: 2702
- Rejestracja: 22 maja 2005, o 22:26
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Olsztyn/Berlin
- Podziękował: 47 razy
- Pomógł: 642 razy
6 podróżnych
Albo trzy dwójki rezerwujemy:
\(\displaystyle{ C_{10}^{3}= {10\choose 3}=120}\)
Albo dwie trójki:
\(\displaystyle{ C_{6}^{2}= {6\choose 2}=15}\)
\(\displaystyle{ C_{10}^{3}= {10\choose 3}=120}\)
Albo dwie trójki:
\(\displaystyle{ C_{6}^{2}= {6\choose 2}=15}\)