brydż na obozie młodzieżowym

Permutacje. Kombinacje. Wariacje. Rozmieszczanie kul w urnach. Silnie i symbole Newtona. Przeliczanie zbiorów. Funkcje tworzące. Teoria grafów.
ssgl
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 10 sty 2007, o 17:17
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wroclaw

brydż na obozie młodzieżowym

Post autor: ssgl »

Witam wszystkich na forum. Mam bardzo wielka prosbe o rozwiazanie 2-och ponizszych zadan, poniewaz nie mam pojecia jak je zrobic (zaleglosci ). Prosilbym ew. jasno wytlumaczyc co i jak.... Z gory dziekuje !!!!!!

1) na obozie mlodzierzowym jest 30 osob. na ile sposobow mozna wybrac sposrod uczestnikow trzy osoby dyzurujace w kuchni

2) w grze w brydza karty rozdawane sa miedzy 4 graczy. ile roznych ukladow kart moze otrzymac jeden gracz

zad. musze zrobic na jutro
Ostatnio zmieniony 10 sty 2007, o 17:27 przez ssgl, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Calasilyar
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2656
Rejestracja: 2 maja 2006, o 21:42
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław/Sieradz
Podziękował: 29 razy
Pomógł: 410 razy

brydż na obozie młodzieżowym

Post autor: Calasilyar »

myślę, że w 1) będzie \(\displaystyle{ C^{3}_{30}}\)
ja_czyli_kluska
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 136
Rejestracja: 19 mar 2006, o 12:29
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: rzeszów
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 5 razy

brydż na obozie młodzieżowym

Post autor: ja_czyli_kluska »

w drugim kombinacja 13 z 52
ssgl
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 10 sty 2007, o 17:17
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wroclaw

brydż na obozie młodzieżowym

Post autor: ssgl »

pierwsze mi jakos wyszlo ale drugiego cos nie moge obliczyc, ktos rozpisze jak dziecku ? bo ja nie mam bladego pojecia jak to sie robi , dawno w szkole nie bylem a z matma mam tyle wspolnego co i nic
ja_czyli_kluska
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 136
Rejestracja: 19 mar 2006, o 12:29
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: rzeszów
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 5 razy

brydż na obozie młodzieżowym

Post autor: ja_czyli_kluska »

\(\displaystyle{ C^{13}_{52}}\) to samo co w pierwszym tylko ze ze zbioru 52 elemntow losujemy podzbiór złożny z 13 elementów. (w zadaniu pierwszym były to odpowiednio liczby 30 i 3)
ssgl
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 10 sty 2007, o 17:17
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wroclaw

brydż na obozie młodzieżowym

Post autor: ssgl »

no tak "zrobilem" - bo to ma wyjsc taka kosmos liczba ??

52! / 13! * (52-13)! = 40*41*42...*52 / 1*2*3...*13 ??????????
Awatar użytkownika
Calasilyar
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2656
Rejestracja: 2 maja 2006, o 21:42
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław/Sieradz
Podziękował: 29 razy
Pomógł: 410 razy

brydż na obozie młodzieżowym

Post autor: Calasilyar »

ssgl pisze:52! / 13! * (52-13)!
po pierwsze, LaTeX
po drugie, takich liczb się nie rozpisuje, bo silnie to zwykle "kosmiczne" liczby
ssgl
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 10 sty 2007, o 17:17
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wroclaw

brydż na obozie młodzieżowym

Post autor: ssgl »

ok spoko, ten latex spoko rzecz poprostu nie doczytalem bo zabiegany jestem, dzieki za pomoc........a jeszcze to:

na ile roznych  sposobow mozna wybrac 3 galki lodow o roznych smakach sposrod 10 rodzajow lodow... wyszlo mi 120 dobrze czy zle ?
Awatar użytkownika
ariadna
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2702
Rejestracja: 22 maja 2005, o 22:26
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Olsztyn/Berlin
Podziękował: 47 razy
Pomógł: 642 razy

brydż na obozie młodzieżowym

Post autor: ariadna »

Tak, bo to kombinacja:
\(\displaystyle{ C_{10}^{3}={10\choose3}=120}\)
ODPOWIEDZ