Liczba możliwości z kilku zbiorów różnej mocy

Permutacje. Kombinacje. Wariacje. Rozmieszczanie kul w urnach. Silnie i symbole Newtona. Przeliczanie zbiorów. Funkcje tworzące. Teoria grafów.
Kanins
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 15 cze 2011, o 12:34
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Lublin
Podziękował: 1 raz

Liczba możliwości z kilku zbiorów różnej mocy

Post autor: Kanins »

Witam,

Proszę o pomoc w naprowadzeniu na słuszny tok myślenia, i/lub wyprowadzenie z błędnego.

Mam kilka zbiorów z różną ilością elementów:

\(\displaystyle{ \left\{ a,b,c\right\} \left\{ r,s\right\} \left\{ 3,6,2,4\right\} \left\{ t,g,a,w\right\}}\)

4 zbiory, z liczbą elementów kolejno: 3, 2, 4, 4

Jak obliczyć liczbę wszystkich unikalnych kombinacji, takich że z każdego zbioru po kolei wybieram 1 element, np:

Kod: Zaznacz cały

ar3t
ar3g
ar3a
ar3w
br3t
br3g
i tak dalej...

Pierwsze co mi przyszło do głowy to iloczyn wszystkich mocy zbiorów. Dla powyższego przykładu:
\(\displaystyle{ 3*2*4*4=96}\) różnych kombinacji.

Czy to rozwiązanie jest poprawne?
Dla zbiorów na których operuję wychodzą miliardy kombinacji, co jest zaskakująco dużym wynikiem na pierwszy rzut oka, stąd moje wątpliwości.


Pozdrawiam
Kanins
Juankm
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 147
Rejestracja: 14 cze 2011, o 16:36
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Pomógł: 28 razy

Liczba możliwości z kilku zbiorów różnej mocy

Post autor: Juankm »

Twoje rozumowanie jest jak najbardziej poprawne. W doświadczeniu-akcji, którą opisałeś *kolejność jest istotna. Wyobraź sobie zbiory jako "pudła", a elementy tych zbiorów jako zawartość tych pudeł. Żeby było ci wygodniej losować ustawiasz pudła w dowolnej kolejności, a następnie idziesz wzdłuż pudeł losując z każdego po jednym elemencie. Czemu kolejność pudeł nie ma znaczenia?
1) na logike, nie powinna mieć, bo ilość kombinacji nie powinna zależeć od tego w jakiej kolejności ustawisz pudła
2) bo \(\displaystyle{ 3 \cdot 2 \cdot4 \cdot 4 = 2 \cdot 3 \cdot4 \cdot 4=...}\) możesz przestawiać dowolnie kolejność czynników przy mnożeniu.
Pozdrawiam.
ODPOWIEDZ