Prawdopodobieństwo klasyczne -3 zadania

Permutacje. Kombinacje. Wariacje. Rozmieszczanie kul w urnach. Silnie i symbole Newtona. Przeliczanie zbiorów. Funkcje tworzące. Teoria grafów.
Awatar użytkownika
Pniaq
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 39
Rejestracja: 5 kwie 2006, o 18:01
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Dąbrowa Górnicza
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 2 razy

Prawdopodobieństwo klasyczne -3 zadania

Post autor: Pniaq »

1.N osób rzuca niezależnie na chybił trafił niesymetryczną monetą o prawdopodobieństwie orła p należacym do zbioru ( 0,1 ) . Jeżeli któraś z osób uzyska wynik inny od pozostałych to przegrywa w przeciwnym razie gra jest nierozstrzygnięta. Oblicz rawdopodobieństwo gry rozstrzygniętej.

2.Jakie jest prawdopodobieństwo że w ciągu niezależnych rzutów na chybił trafił symetryczną kostką sześcienną 6 pojawi się raz po raz pierwszy w rzucie o numerze parzystym ?

3.Jakie jest prawdopodobieństwo że w ciągu niezależnych rzutów na chybił trafił parą kostek sześciennych suma oczek równa 8 wypadnie przed sumąoczek równą 7 ( tzn . suma oczek 7 nie wypadnie wczeniej niż 8 )
*Kasia
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2826
Rejestracja: 30 gru 2006, o 20:38
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Lublin/warszawa
Podziękował: 62 razy
Pomógł: 482 razy

Prawdopodobieństwo klasyczne -3 zadania

Post autor: *Kasia »

Pniaq pisze:2.Jakie jest prawdopodobieństwo że w ciągu niezależnych rzutów na chybił trafił symetryczną kostką sześcienną 6 pojawi się raz po raz pierwszy w rzucie o numerze parzystym ?
Rzut o numerze parzystym, czyli drugi rzut.
Wydaje mi się, że powinno się to liczyć tak: w pierwszym rzucie nie wypadnie 6, szanse: \(\displaystyle{ \frac{5}{6}}\). W drugim wypadnie: \(\displaystyle{ \frac{1}{6}}\).
Mnożymy i razem mi wyszło: \(\displaystyle{ \frac{5}{36}}\). Ale nie jestem pewna czy dobrze liczyłam.
ODPOWIEDZ