Zastanawiam się tylko na jedną rzeczą...jak skrócić takie wyrazenie? Czy musze to wszystko poobliczać?
\(\displaystyle{ \frac {4!}{3!} * \frac {48!} {2!*46!}}\) podzielić to całe wyrażenie przez to \(\displaystyle{ \frac {52!}{5!*47!}}\)
Jest na to jakiś wzór żeby to skrócić? Czu muszę wszystko pokoleji liczyć na kalkulatorze? ??:
Z góry dziękuję za pomoc
Temat poprawiłam/ariadna
Silnia-oblicz wartość wyrażenia
- d(-_-)b
- Użytkownik
- Posty: 210
- Rejestracja: 26 lis 2006, o 12:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Płock
- Pomógł: 98 razy
Silnia-oblicz wartość wyrażenia
\(\displaystyle{ \frac {4!}{3!} * \frac {48!} {2!*46!} =\frac {3!*4}{3!} * \frac {46!*47*48} {2!*46!}=4*\frac{47*48}{2}=4*47*24=4512}\)
\(\displaystyle{ \frac {52!}{5!*47!}=\frac{47!*48*49*50*51*52}{5!*47!}=\frac{48*49*50*51*51}{1*2*3*4*5}=2598960}\)
\(\displaystyle{ \frac {52!}{5!*47!}=\frac{47!*48*49*50*51*52}{5!*47!}=\frac{48*49*50*51*51}{1*2*3*4*5}=2598960}\)