funkcja tworząca

Permutacje. Kombinacje. Wariacje. Rozmieszczanie kul w urnach. Silnie i symbole Newtona. Przeliczanie zbiorów. Funkcje tworzące. Teoria grafów.
Awatar użytkownika
MatizMac
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 568
Rejestracja: 6 lut 2007, o 15:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Ostrowiec Św. / Warszawa (Ochota)
Podziękował: 106 razy
Pomógł: 41 razy

funkcja tworząca

Post autor: MatizMac »

Jak zamienić \(\displaystyle{ \frac{1}{x^{10}+x^5+1}}\) na coś dzięki czemu będę mógł skorzystać z tego wzoru: \(\displaystyle{ \frac{1}{(1-x)^{m+1}} = \sum_{n=0}^{\infty} {m+n \choose n} x^n}\)

Podejrzewam że trzeba tutaj użyć liczb zespolonych, w których poruszam się trochę po omacku dlatego prosiłbym o jakieś rozpisanie...
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9833
Rejestracja: 18 gru 2007, o 03:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 90 razy
Pomógł: 2632 razy

funkcja tworząca

Post autor: »

Wskazówka: \(\displaystyle{ \frac{1}{1+t+t^2}=\frac{1-t}{1-t^3}=\frac{1}{1-t^3}-t\cdot \frac{1}{1-t^3}}\)

Q.
ODPOWIEDZ