Jaki tutaj znaczek wstawić i proszę o krótkie rozpisanie...
\(\displaystyle{ n^{(ln n)^{ln n}}}\) i \(\displaystyle{ (ln n)^{n^{ln n}}}\)
notacja theta/omega/O
-
- Użytkownik
- Posty: 56
- Rejestracja: 23 lis 2008, o 14:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wyszogród
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 4 razy
notacja theta/omega/O
\(\displaystyle{ n^{(ln n)^{(ln n)}} = e^{(ln n)^{(ln n)+1}}}\)
\(\displaystyle{ (ln n)^{n^{(ln n)}} = e^{ln (ln n) *n^{(ln n)}} > e^{n^{(ln n)}}}\)
\(\displaystyle{ n^{(ln n)}= e^{ln n *ln n}> e^{ln (ln n) *(ln n +1) }=(ln n)^{(ln n)+1}}\)
\(\displaystyle{ n^{(ln n)^{(ln n)}}=O((ln n)^{n^{(ln n)}})}\)
wymaga potwierdzenia, bo wolfram to nie wszystko xD
\(\displaystyle{ (ln n)^{n^{(ln n)}} = e^{ln (ln n) *n^{(ln n)}} > e^{n^{(ln n)}}}\)
\(\displaystyle{ n^{(ln n)}= e^{ln n *ln n}> e^{ln (ln n) *(ln n +1) }=(ln n)^{(ln n)+1}}\)
\(\displaystyle{ n^{(ln n)^{(ln n)}}=O((ln n)^{n^{(ln n)}})}\)
wymaga potwierdzenia, bo wolfram to nie wszystko xD
-
- Użytkownik
- Posty: 56
- Rejestracja: 23 lis 2008, o 14:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wyszogród
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 4 razy
notacja theta/omega/O
spr jak się zachowuje w inf:
\(\displaystyle{ limes (ln(n))^n^ln(n)-n^(ln(n)^ln(n))}\)
a pro po logarytmowania to sprowadza się do tego samego xD
\(\displaystyle{ limes (ln(n))^n^ln(n)-n^(ln(n)^ln(n))}\)
a pro po logarytmowania to sprowadza się do tego samego xD