Drużyna siatkówki

Permutacje. Kombinacje. Wariacje. Rozmieszczanie kul w urnach. Silnie i symbole Newtona. Przeliczanie zbiorów. Funkcje tworzące. Teoria grafów.
luqasz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 385
Rejestracja: 30 gru 2006, o 14:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: rzeszów
Podziękował: 81 razy
Pomógł: 14 razy

Drużyna siatkówki

Post autor: luqasz »

W klasie liczacej 20 chłopców nalezy wybrac dwie 6 osobowe drużyny do turnieju siatkówki ile istnieje sposobów sformowania wspomnianej drużyny.

Trzeba tu zastosowac wariacje tak mysle tylko jak prosze o pomoc
Ostatnio zmieniony 8 sty 2007, o 17:52 przez luqasz, łącznie zmieniany 1 raz.
jasny
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 845
Rejestracja: 2 kwie 2006, o 23:32
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Limanowa
Pomógł: 191 razy

Drużyna siatkówki

Post autor: jasny »

\(\displaystyle{ C_{20}^6C_{14}^6=\frac{20!}{6!14!}\cdot\frac{14!}{6!8!}=116396280}\)
luqasz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 385
Rejestracja: 30 gru 2006, o 14:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: rzeszów
Podziękował: 81 razy
Pomógł: 14 razy

Drużyna siatkówki

Post autor: luqasz »

Mozesz mi wyjasnic dlaczego to mnożysz
jasny
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 845
Rejestracja: 2 kwie 2006, o 23:32
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Limanowa
Pomógł: 191 razy

Drużyna siatkówki

Post autor: jasny »

Najpierw wybierasz sześć osób spośród 20. Potem do każdego takiego wyboru dobierasz kolejne 6, tym razem spośród 14 (a więc mnożenie). Tylko wydaje mi się jeszcze, że ten wynik końcowy trzeba podzielić przez 2, jeśli to nie są konkretne drużyny, tylko po prostu dwa zespoły (bo sytuacja w której dane 6 osób jest w drużynie 1 , a drugie 6 w drużynie 2 byłaby równoznaczna gdy te 6 pierwszych osób było by w drugiej, a tamci w pierwszej...)
ODPOWIEDZ