Partycja liczb
-
- Użytkownik
- Posty: 93
- Rejestracja: 19 maja 2010, o 14:58
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Tu i tam...
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 1 raz
Partycja liczb
Jesli moj temat jest nie tutaj, gdzie powinien, to prosze o jego przeniesienie.
Pytanie: Czy istnieje wzor na obliczanie partycji liczb??
Partycje malych liczb (np. do 10) jest latwo obliczyc, ale co z takimi liczbami jak 100, czy wieksze??
Prosze o pomoc.
Pytanie: Czy istnieje wzor na obliczanie partycji liczb??
Partycje malych liczb (np. do 10) jest latwo obliczyc, ale co z takimi liczbami jak 100, czy wieksze??
Prosze o pomoc.
Ostatnio zmieniony 30 sty 2017, o 23:12 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Temat umieszczony w złym dziale.
Powód: Temat umieszczony w złym dziale.
-
- Użytkownik
- Posty: 13
- Rejestracja: 26 wrz 2010, o 11:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
Partycja liczb
Przypominam sobie, że w czerwcowym numerze "Świata Nauki" zamieszczony został bardzo krótki artykuł, a właściwie informacja, która donosiła, że grupie matematyków udało się odkryć wzory, za pomocą których możliwe jest obliczanie partycji dla każdej liczby naturalnej, o czym teoretycy liczb marzyli od wielu lat. Wzory te są bardzo skomplikowane i opierają się na wzorach fraktalnych. Warto dodać również, że kilkadziesiąt lat temu matematyk Srinivasa Ramanujan poprawnie prognozował część zależności dotyczących partycji.
-
- Użytkownik
- Posty: 1456
- Rejestracja: 14 gru 2007, o 14:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 49 razy
- Pomógł: 198 razy
Partycja liczb
Oczywiście istnieje wzór rekurencyjny:
\(\displaystyle{ p_k(n)=p_{k-1}(n-1)+p_k(n-k)}\)
gdzie \(\displaystyle{ p_k(n)}\) oznacza ilość partycji liczby \(\displaystyle{ n}\) na \(\displaystyle{ k}\) części.
Chcąc mieć wszystkie partycję liczby \(\displaystyle{ n}\) mamy:
\(\displaystyle{ p(n)=\sum_{k=1}^np_k(n)}\)
Można też np. zauważyć, że \(\displaystyle{ p_2(n)=\left\lfloor\frac n2\right\rfloor}\).
\(\displaystyle{ p_k(n)=p_{k-1}(n-1)+p_k(n-k)}\)
gdzie \(\displaystyle{ p_k(n)}\) oznacza ilość partycji liczby \(\displaystyle{ n}\) na \(\displaystyle{ k}\) części.
Chcąc mieć wszystkie partycję liczby \(\displaystyle{ n}\) mamy:
\(\displaystyle{ p(n)=\sum_{k=1}^np_k(n)}\)
Można też np. zauważyć, że \(\displaystyle{ p_2(n)=\left\lfloor\frac n2\right\rfloor}\).
Partycja liczb
Mógłbyś dokładnie wyjaśnić, jak obliczać takie wzory fraktalne? Załóżmy na przykładzie liczby 154
- arek1357
- Użytkownik
- Posty: 5750
- Rejestracja: 6 gru 2006, o 09:18
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: blisko
- Podziękował: 131 razy
- Pomógł: 526 razy
Partycja liczb
Służę wzorkiem, którego mnie nauczyła Pani w szkole:
\(\displaystyle{ P(n+k,k)= \sum_{i=1}^{k}P(n,i)}\)
No a jak chcesz wzór jawny kliknij tu:
https://www.matematyka.pl/400723.htm
\(\displaystyle{ P(n+k,k)= \sum_{i=1}^{k}P(n,i)}\)
No a jak chcesz wzór jawny kliknij tu:
https://www.matematyka.pl/400723.htm
Ostatnio zmieniony 31 sty 2017, o 13:25 przez arek1357, łącznie zmieniany 1 raz.
- arek1357
- Użytkownik
- Posty: 5750
- Rejestracja: 6 gru 2006, o 09:18
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: blisko
- Podziękował: 131 razy
- Pomógł: 526 razy
Partycja liczb
Przepraszam odszczekuję już poprawiłem brakło mi po prostu składnika \(\displaystyle{ k}\).
Moje Pani nie mogła się pomylić to ja po prostu się pomyliłem...
Moje Pani nie mogła się pomylić to ja po prostu się pomyliłem...
-
- Użytkownik
- Posty: 1456
- Rejestracja: 14 gru 2007, o 14:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 49 razy
- Pomógł: 198 razy
Partycja liczb
A ja właśnie nie pamiętałem jednego z tych wzorków na partycje, więc nie widziałem od razu, jak to poprawić.
Cóż za niezachwiana wiara w panią! Swoją drogą niezła ta pani. U mnie (był to co prawda pan, nie pani) podano tylko wzorki na wariacje, kombinacje i permutacje. O partycjach mowy nie było.
A z tym wzorem jawnym to ciekawe, nie wiedziałem o tym.
Cóż za niezachwiana wiara w panią! Swoją drogą niezła ta pani. U mnie (był to co prawda pan, nie pani) podano tylko wzorki na wariacje, kombinacje i permutacje. O partycjach mowy nie było.
A z tym wzorem jawnym to ciekawe, nie wiedziałem o tym.
- arek1357
- Użytkownik
- Posty: 5750
- Rejestracja: 6 gru 2006, o 09:18
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: blisko
- Podziękował: 131 razy
- Pomógł: 526 razy
Partycja liczb
No masz rację partycje są pomijane wstydliwie przez osoby , które tych wzorów nie znają i nawet nie chcą poznać, ogólnie stwierdzam, że wykłady z dyskretnej mają spore luki na studiach, raczej dyskretną traktuje się po macoszemu.
Mi samemu brakuje kilku rzeczy w dyskretnej których za Chiny nie mogę znaleźć.
Mi samemu brakuje kilku rzeczy w dyskretnej których za Chiny nie mogę znaleźć.
-
- Użytkownik
- Posty: 1456
- Rejestracja: 14 gru 2007, o 14:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 49 razy
- Pomógł: 198 razy
Partycja liczb
Mówimy akurat o szkolnych wykładach z dyskretnej, gdzie na ogół jest mało, bo w przeciętnej szkole w ogóle wszystkiego jest mało. Na studiach miałem bardzo porządne wykłady z dyskretnej (jak zresztą wszystkie) i powyprowadzaliśmy różne wzorki rekurencyjne na partycje. O jawnych nie było mowy (może jeszcze nie było o nich wiadomo? to chyba świeży wynalazek). Swoją drogą, one rzeczywiście dają dokładnie to, co trzeba, bo na Wikipedii są w dziale o aproksymacji?