Chciałbym aby ktoś wyjaśnił mi w jaki sposób wyliczyć ilość możliwych par oraz trójek w grze o nazwie "poker".
Pozdrawiam
kombinacje w pokerze
- Hondo
- Użytkownik
- Posty: 307
- Rejestracja: 22 lut 2010, o 02:17
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 51 razy
- Pomógł: 14 razy
kombinacje w pokerze
-w pokerze masz 52 karty
-4 kolory po 13 kart
Ilość możliwości wylosowania pary dla danej figury np. Króla wynosi:
\(\displaystyle{ C ^{2} _{4}=6}\)
dla wszystkich kart
\(\displaystyle{ C ^{2} _{4}*13=78}\) możliwości
Ilość możliwości wylosowania trójki dla danej figury np. Króla wynosi:
\(\displaystyle{ C ^{3} _{4}=4}\)
dla wszystkich kart
\(\displaystyle{ C ^{3} _{4}*13=52}\) możliwości
Chyba o to chodzi ale nie jestem pewien.
-4 kolory po 13 kart
Ilość możliwości wylosowania pary dla danej figury np. Króla wynosi:
\(\displaystyle{ C ^{2} _{4}=6}\)
dla wszystkich kart
\(\displaystyle{ C ^{2} _{4}*13=78}\) możliwości
Ilość możliwości wylosowania trójki dla danej figury np. Króla wynosi:
\(\displaystyle{ C ^{3} _{4}=4}\)
dla wszystkich kart
\(\displaystyle{ C ^{3} _{4}*13=52}\) możliwości
Chyba o to chodzi ale nie jestem pewien.