funkcje tworzące

Permutacje. Kombinacje. Wariacje. Rozmieszczanie kul w urnach. Silnie i symbole Newtona. Przeliczanie zbiorów. Funkcje tworzące. Teoria grafów.
Bodri
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 30 lis 2008, o 16:27
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Rzeszów

funkcje tworzące

Post autor: Bodri »

Oblicz funkcje tworzącą dla:

\(\displaystyle{ \frac{1}{(n-2)!}}\)

oraz

\(\displaystyle{ \frac{ 2^{n}}{(n+2)!}}\)

To co ustaliłem:
dla tej pierwszej funkcji, jest to przesunięta funkcja o 2 miejsca w lewo z funkcji \(\displaystyle{ \frac{1}{n!}}\) ale nie ma wartości dla n=0 i n=1 więc jak to zapisać?

dla drugiej funkcji, jest to \(\displaystyle{ \frac{1}{4}}\) funkcji \(\displaystyle{ \frac{ 2^{n} }{n!}}\) i przesunięta jakby o 2 miejsca w prawo. dla której też mamy podany wzór funkcji tworzącej. Jakieś wskazówki ?
adek05
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 450
Rejestracja: 3 kwie 2007, o 18:38
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Biała Podlaska
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 68 razy

funkcje tworzące

Post autor: adek05 »

1. Słusznie zauważyłeś. Nie jest to problem. Po prostu przesuwasz funkcję tworzącą dla ciągu \(\displaystyle{ \frac{1}{n!}}\) o dwa w prawo. Niech tą funkcją będzie \(\displaystyle{ F}\) (przyjemnośc znalezienia pozostawiam Tobie ), wtedy rozwiązaniem jest \(\displaystyle{ x^2F}\) Jak sobie to rozwiniesz, to zobaczysz, że działa.

2.
Bodri pisze:dla drugiej funkcji, jest to \(\displaystyle{ \frac{1}{4}}\) funkcji \(\displaystyle{ \frac{ 2^{n} }{n!}}\)
To jest rozwiązanie
ODPOWIEDZ