Proszę o pomoc:
1.W rozgrywkach piłkarskiej pierwszej ligi występuje 14 zespołów. W jednym sezonie każda drużyna rozgrywa z każdą mecz i rewanż. Do ilu pojedynków piłkarskich dochodzi w ciągu sezonu?
2. W pewnym edytorze tekstu można pisać używając tylko 4 typów czcionek. Oblicz na ile sposobów można napisać w tym programie słowo: a0 TRON b) FOTEL zmieniając tylko typ czcionki.
ciekawe zadania- kombinatoryka
-
- Użytkownik
- Posty: 2826
- Rejestracja: 30 gru 2006, o 20:38
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Lublin/warszawa
- Podziękował: 62 razy
- Pomógł: 482 razy
ciekawe zadania- kombinatoryka
AD.1 14 drużyn, każda z 13 drużynami, czyli:
\(\displaystyle{ \frac{14*13}{2}=91}\) meczy.
Ale są jeszcze rewanże, czyli 182 meczy.
\(\displaystyle{ \frac{14*13}{2}=91}\) meczy.
Ale są jeszcze rewanże, czyli 182 meczy.
- michal_z
- Użytkownik
- Posty: 30
- Rejestracja: 14 sty 2006, o 15:17
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: małopolska
- Pomógł: 4 razy
ciekawe zadania- kombinatoryka
2.
a)
\(\displaystyle{ 4^4 = 256}\)
b)
\(\displaystyle{ 4^5 = 1024}\)
a)
\(\displaystyle{ 4^4 = 256}\)
b)
\(\displaystyle{ 4^5 = 1024}\)