Przedstawić funkcję rekurencyjną w postaci jawnej
-
- Użytkownik
- Posty: 15
- Rejestracja: 29 paź 2008, o 16:38
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bieńkówka
- Podziękował: 2 razy
Przedstawić funkcję rekurencyjną w postaci jawnej
Mam przedstawić funkcję rekurencyjną w postaci jawnej h(x), a nie mam pojęcia jak to zrobić. Czytałem coś na temat równań charakterystycznych ale nic mi to nie pomogło. Byłbym bardzo wdzięczny za wyjaśnienie na przykładzie tej funkcji sposobu postępowania przy takich zagadnieniach.
\(\displaystyle{ h(k) = 6h( \frac{k}{2}) + k ; k > 1}\)
\(\displaystyle{ h(1) = 1}\)
\(\displaystyle{ h(k) = 6h( \frac{k}{2}) + k ; k > 1}\)
\(\displaystyle{ h(1) = 1}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 9833
- Rejestracja: 18 gru 2007, o 03:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 90 razy
- Pomógł: 2632 razy
Przedstawić funkcję rekurencyjną w postaci jawnej
W postaci jawnej tego ciągu nie przedstawisz, bo nie jest on jednoznacznie określony (chyba, że tam jest część całkowita przy \(\displaystyle{ \frac k2}\)). Zapewne chodzi raczej o zbadanie jego rzędu wielkości. W tym celu możesz zacząć od podstawienia \(\displaystyle{ k=2^n}\), a następnie \(\displaystyle{ h(2^n)=g(n)}\) i wyznaczenia wzoru jawnego na \(\displaystyle{ g(n)}\).
Q.
Q.
-
- Użytkownik
- Posty: 15
- Rejestracja: 29 paź 2008, o 16:38
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bieńkówka
- Podziękował: 2 razy
Przedstawić funkcję rekurencyjną w postaci jawnej
Jak to nie przedstawię tego w postaci jawnej, skoro tak jest w poleceniu? Raczej jest to część całkowita przy tym \(\displaystyle{ \frac{k}{2}}\) bo w poleceniu mam też sprawdzić wynik dla k = 8.
Przedstawić funkcję rekurencyjną w postaci jawnej
Podstaw tak jak mówi Qń
\(\displaystyle{ k=2^n}\)
możesz jeszcze dla uproszczenia podzielić stronami przez \(\displaystyle{ 6^{n}}\) i dokonać podstawienia
\(\displaystyle{ k=2^n}\)
możesz jeszcze dla uproszczenia podzielić stronami przez \(\displaystyle{ 6^{n}}\) i dokonać podstawienia
-
- Użytkownik
- Posty: 15
- Rejestracja: 29 paź 2008, o 16:38
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bieńkówka
- Podziękował: 2 razy
Przedstawić funkcję rekurencyjną w postaci jawnej
\(\displaystyle{ g(n)= 6h(2 ^{n-1})+2 ^{n} /:6 ^{n}}\)
\(\displaystyle{ \frac{g(n)}{6 ^{n}} = h(2 ^{n-1}) * 6 ^{1-n}+ \frac{1}{3 ^{n} }}\)
I nie wiem co dalej z tym zrobić. Można prosić o dalsze wskazówki?
\(\displaystyle{ \frac{g(n)}{6 ^{n}} = h(2 ^{n-1}) * 6 ^{1-n}+ \frac{1}{3 ^{n} }}\)
I nie wiem co dalej z tym zrobić. Można prosić o dalsze wskazówki?
Ostatnio zmieniony 4 cze 2011, o 11:11 przez czajna666, łącznie zmieniany 3 razy.
Przedstawić funkcję rekurencyjną w postaci jawnej
Źle podzieliłeś, powinno być
\(\displaystyle{ \frac{h(2 ^{n})}{6 ^{n}} = \frac{h(2 ^{n-1})}{6 ^{n-1}}+ \frac{1}{3 ^{n} }}\)
teraz podstaw \(\displaystyle{ g(n)=\frac{h(2 ^{n})}{6 ^{n}}}\), dostaniesz do obliczenia sumę ciągu geometrycznego
\(\displaystyle{ \frac{h(2 ^{n})}{6 ^{n}} = \frac{h(2 ^{n-1})}{6 ^{n-1}}+ \frac{1}{3 ^{n} }}\)
teraz podstaw \(\displaystyle{ g(n)=\frac{h(2 ^{n})}{6 ^{n}}}\), dostaniesz do obliczenia sumę ciągu geometrycznego
-
- Użytkownik
- Posty: 15
- Rejestracja: 29 paź 2008, o 16:38
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bieńkówka
- Podziękował: 2 razy
Przedstawić funkcję rekurencyjną w postaci jawnej
Hmm, szczerze przyznam że się pogubiłem... Mogę prosić o wytłumaczenie całego tego przykładu krok po kroku żebym mógł go spokojnie przeanalizować. W internecie naprawdę ciężko znaleźć informacje na temat analogicznego przykładu.
Przedstawić funkcję rekurencyjną w postaci jawnej
\(\displaystyle{ h \left( k \right) = 6h \left( \frac{k}{2} \right) + k \qquad k > 1\\
h(1)=1}\)
Robimy podstawienie
\(\displaystyle{ k=2^n}\)
dostajemy
\(\displaystyle{ h\left( 2^{n}\right) =6h\left( \frac{2^{n}}{2}\right) +2^{n}\\
h\left( 2^{n}\right) =6h\left( 2^{n-1}\right) +2^{n}}\)
Jeśli podzielmy teraz stronami przez \(\displaystyle{ 6^{n}}\) dostaniemy
\(\displaystyle{ \frac{h\left( 2^{n}\right)}{6^{n}} =\frac{6h\left( 2^{n-1}\right)}{6^{n}} +\left( \frac{1}{3} \right) ^{n}\\
\frac{h\left( 2^{n}\right)}{6^{n}} =\frac{h\left( 2^{n-1}\right)}{6^{n-1}} +\left( \frac{1}{3} \right) ^{n}}\)
robimy teraz podstawienie
\(\displaystyle{ g(n)=\frac{h\left( 2^{n}\right)}{6^{n}}}\)
stąd
\(\displaystyle{ g(n)=g(n-1)+\left( \frac{1}{3} \right) ^{n}}\)
Teraz rozpisujemy prawą stronę aż zejdziemy do \(\displaystyle{ g(0)}\)
\(\displaystyle{ g(n)=g(n-1)+\left( \frac{1}{3} \right) ^{n}=\underbrace{g(n-2)+\left( \frac{1}{3} \right) ^{n-1}}_{g(n-1)}+\left( \frac{1}{3} \right) ^{n}=...\\
=g(0)+\frac{1}{3}+\left( \frac{1}{3} \right) ^{2}+...+\left( \frac{1}{3} \right) ^{n}}\)
\(\displaystyle{ g(0)=\frac{h\left( 2^{0}\right)}{6^{0}}=h(1)=1}\)
Czyli
\(\displaystyle{ g(n)=1+\frac{1}{3}+...+\left( \frac{1}{3} \right) ^{n}}\)
Jest to zwykła suma ciągu geometrycznego, stosujemy wzór
\(\displaystyle{ g(n)=\frac{3}{2}- \frac{1}{2}\cdot \left( \frac{1}{3} \right) ^{n}}\)
Wracamy do podstawienia
\(\displaystyle{ \frac{h\left( 2^{n}\right)}{6^{n}}=\frac{3}{2}- \frac{1}{2}\cdot \left( \frac{1}{3} \right) ^{n}\qquad |\cdot 6^{n} \\
h\left( 2^{n}\right)=6^{n}\cdot \frac{3}{2} - \frac{1}{2}\cdot 2 ^{n}}\)
teraz mamy
\(\displaystyle{ n=\log_{2}k}\)
\(\displaystyle{ h(k)= \frac{3}{2}\cdot 6^{\log_{2}k}-\frac{1}{2}k\qquad k>1}\)
Oczywiście ten wzór jest słuszny tylko dla \(\displaystyle{ k=2^m}\), gdzie \(\displaystyle{ m\in \mathbb{N}}\)
Spróbuj sam przeanalizować co trzeba by tu zmień jeśli za radą Qń-a dodamy tam tą część całkowitą.
h(1)=1}\)
Robimy podstawienie
\(\displaystyle{ k=2^n}\)
dostajemy
\(\displaystyle{ h\left( 2^{n}\right) =6h\left( \frac{2^{n}}{2}\right) +2^{n}\\
h\left( 2^{n}\right) =6h\left( 2^{n-1}\right) +2^{n}}\)
Jeśli podzielmy teraz stronami przez \(\displaystyle{ 6^{n}}\) dostaniemy
\(\displaystyle{ \frac{h\left( 2^{n}\right)}{6^{n}} =\frac{6h\left( 2^{n-1}\right)}{6^{n}} +\left( \frac{1}{3} \right) ^{n}\\
\frac{h\left( 2^{n}\right)}{6^{n}} =\frac{h\left( 2^{n-1}\right)}{6^{n-1}} +\left( \frac{1}{3} \right) ^{n}}\)
robimy teraz podstawienie
\(\displaystyle{ g(n)=\frac{h\left( 2^{n}\right)}{6^{n}}}\)
stąd
\(\displaystyle{ g(n)=g(n-1)+\left( \frac{1}{3} \right) ^{n}}\)
Teraz rozpisujemy prawą stronę aż zejdziemy do \(\displaystyle{ g(0)}\)
\(\displaystyle{ g(n)=g(n-1)+\left( \frac{1}{3} \right) ^{n}=\underbrace{g(n-2)+\left( \frac{1}{3} \right) ^{n-1}}_{g(n-1)}+\left( \frac{1}{3} \right) ^{n}=...\\
=g(0)+\frac{1}{3}+\left( \frac{1}{3} \right) ^{2}+...+\left( \frac{1}{3} \right) ^{n}}\)
\(\displaystyle{ g(0)=\frac{h\left( 2^{0}\right)}{6^{0}}=h(1)=1}\)
Czyli
\(\displaystyle{ g(n)=1+\frac{1}{3}+...+\left( \frac{1}{3} \right) ^{n}}\)
Jest to zwykła suma ciągu geometrycznego, stosujemy wzór
\(\displaystyle{ g(n)=\frac{3}{2}- \frac{1}{2}\cdot \left( \frac{1}{3} \right) ^{n}}\)
Wracamy do podstawienia
\(\displaystyle{ \frac{h\left( 2^{n}\right)}{6^{n}}=\frac{3}{2}- \frac{1}{2}\cdot \left( \frac{1}{3} \right) ^{n}\qquad |\cdot 6^{n} \\
h\left( 2^{n}\right)=6^{n}\cdot \frac{3}{2} - \frac{1}{2}\cdot 2 ^{n}}\)
teraz mamy
\(\displaystyle{ n=\log_{2}k}\)
\(\displaystyle{ h(k)= \frac{3}{2}\cdot 6^{\log_{2}k}-\frac{1}{2}k\qquad k>1}\)
Oczywiście ten wzór jest słuszny tylko dla \(\displaystyle{ k=2^m}\), gdzie \(\displaystyle{ m\in \mathbb{N}}\)
Spróbuj sam przeanalizować co trzeba by tu zmień jeśli za radą Qń-a dodamy tam tą część całkowitą.
-
- Użytkownik
- Posty: 15
- Rejestracja: 29 paź 2008, o 16:38
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bieńkówka
- Podziękował: 2 razy
Przedstawić funkcję rekurencyjną w postaci jawnej
Dziękuję bardzo. Jednego tylko nie rozumiem:
Nie powinno być:
\(\displaystyle{ g(n)=\frac{3}{2}- \frac{3}{2}\cdot \left( \frac{1}{3} \right) ^{n}}\)
?
W tym miejscu skorzystałeś z wzoru na sumę ciągu geometrycznego? ( \(\displaystyle{ a_{1}* \left( \frac{1- q^{n} }{1-q} \right)}\) )Jest to zwykła suma ciągu geometrycznego, stosujemy wzór
\(\displaystyle{ g(n)=\frac{3}{2}- \frac{1}{2}\cdot \left( \frac{1}{3} \right) ^{n}}\)
Nie powinno być:
\(\displaystyle{ g(n)=\frac{3}{2}- \frac{3}{2}\cdot \left( \frac{1}{3} \right) ^{n}}\)
?
Przedstawić funkcję rekurencyjną w postaci jawnej
Zauważ, że jest \(\displaystyle{ n+1}\) wyrazów w ciągu więc mamy
\(\displaystyle{ g(n)=\frac{3}{2}- \frac{3}{2}\cdot \left( \frac{1}{3} \right) ^{n+1}=\frac{3}{2}- \frac{1}{2}\cdot \left( \frac{1}{3} \right) ^{n}}\)
\(\displaystyle{ g(n)=\frac{3}{2}- \frac{3}{2}\cdot \left( \frac{1}{3} \right) ^{n+1}=\frac{3}{2}- \frac{1}{2}\cdot \left( \frac{1}{3} \right) ^{n}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 15
- Rejestracja: 29 paź 2008, o 16:38
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bieńkówka
- Podziękował: 2 razy
Przedstawić funkcję rekurencyjną w postaci jawnej
Dziękuje bardzo za pomoc:) Teraz zaliczenie algorytmów wydaję się o wiele prostsze:)